Το ελληνικό δίκτυο αλά… Facebook των αποφοίτων του πανεπιστημίου Αθηνών είναι γεγονός!

a24835526bc33b47cd1aaa605ea705f0_XL
Διαβάστε επίσης

Το ηλεκτρονικό κοινωνικό δίκτυο των αποφοίτων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνων (ΕΚΠΑ), του πρώτου του είδους του που αναπτύχθηκε για ελληνικό πανεπιστήμιο, παρουσιάστηκε σημερα σε σχετική ημερίδα, με το σύνολο των ομιλητών να κάνουν λογο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που έρχεται να συνδέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με την κοινωνία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πραγματοποίηση και η παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης των Αποφοίτων του ΕΚΠΑ, alumni.uoa.gr, αποτελει «μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το πανεπιστήμιο Αθηνων», όπως ανέφερε στην ομιλία ο πρύτανής του, Μελετιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα, η οποία πραγματοποιήθηκε με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πράγματι, η καινοτομία της εν λόγω πλατφόρμας έγκειται στο ότι δεν ειναι ενα απλό μητρώο αποφοίτων, μια βαση δεδομένων στην οποία εγγράφονται ονόματα. Το alumni.uoa.gr παρέχει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξυ των μελών του, όπως στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον κάθε χρήστη που εγγράφεται να εχει το δικό του προφίλ, με τον δικό του «τοίχο» και να ελέγχει με ποιους χρήστες, αλλα και με ποιες κοινότητες (σχολές, τμήματα) θέλει να ειναι συνδεδεμένος.

Στόχοι της διαδικτυακής πλατφόρμας αποτελούν η αμφίδρομη σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνια και την αγορά, την προβολή του έργου του πανεπιστημίου, αλλα και την υποστήριξη της πανεπιστημιακής εκπαιδευσης. Για αυτό τον λογο, στοχος επίσης ειναι και η προσέλκυση αποφοίτων της διασποράς, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους θα συμβάλλουν στη μετάδοση καλών πρακτικών και ερευνητικών -και οχι μονο- νέων απο το εξωτερικό.

Ειδικοτερα, οι συνδεδεμένοι χρηςτες-απόφοιτοι της πλατφόρμας, μπορούν να κρατουν επαφή με την πανεπιστημιακή κοινότητα του Ιδρύματος απο το οποίο αποφοίτησαν, με το να ενημερώνονται για σεμινάρια, ημερίδες, να εχουν αποκλειστική πρόσβαση σε επιστημονικό υλικό καθως και στην ηλεκτρονική τάξη (eClass) και τα Ανοικτά Πανεπιστημιακά Μαθήματα. Εκτός αυτού , όμως, μέσω της αλληλεπίδρασης των χρηστών σε επίπεδο σχολής, τμήματος και πανεπιστημίου, δίνεται η ευκαιρία ενημέρωσης για νέες θέσεις εργασίας και σύνδεση με επαγγελματίες απο όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η επιστημονική κοινότητα του ΕΚΠΑ.

Ετσι, το κοινωνικό δίκτυο αποφοίτων φιλοδοξεί να γίνει «ένας ακομα σύγχρονος τρόπος στήριξης του δημοσίου πανεπιστημίου», όπως επεσημανε ο κ. Δημόπουλος.

Παλαιότερα άρθρα: