Το εσωκομματικό θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση Λαφαζάνη και απάντηση Μαξίμου

lafazanis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

«Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ομάδα μελών του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφεται μεταξύ άλλων και από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Την ανακοίνωση υπογράφουν εκτός από τον πρώην υπουργό, οι Βερναρδάκης Αλέκος που προέρχεται από την Κομμουνιστική Ανανέωση, ο Γαλάνης Νίκος πρώην στέλεχος της ΚΟΕ, ο Μαντάς Παναγιώτης από το ΔΗΚΚΙ, ο Αντώνης Νταβανέλος από τη ΔΕΑ, ο Παγιάτσος Ανδρέας από το «Ξεκίνημα», ο Σακελλαρόπουλος Σπύρος από την ΑΡΑΝ, ο Σαραφιανός Δημήτρης από την Ριζοσπαστική Συσπείρωση και οι Κάβουρας Δημήτρης, Καλτσώνης Δημήτρης, Σουάνη Μαρία, Τζήμας Θέμης, Χήτας Λάμπρος.

Το κείμενο της ανακοίνωσης που θεωρήθηκε από τα ΜΜΕ ως προαναγγελία κόμματος από την αριστερή πλατφόρμα έχει ως εξής:
Το νέο Μνημόνιο σημαίνει ακόμη περισσότερη λιτότητα, συρρίκνωση των δικαιωμάτων των πολιτών και διαιώνιση του καθεστώτος επιτροπείας της χώρας. Το νέο Μνημόνιο ανατρέπει πλήρως την εντολή του ελληνικού λαού, που απέρριψε συνολικά στις 5 Ιουλίου τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές φτώχειας και νεοαποικιακής εξάρτησης.

Σε όλη τη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων ο λαός εναντιώθηκε με κάθε τρόπο στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς και απαίτησε μία Ελλάδα ανεξάρτητη, δίκαιη, ανασυγκροτημένη, δημοκρατική και κυρίαρχη. Το μνημόνιο αυτό όπως και τα προηγούμενα, χρειάζεται να συναντήσει την ακόμα πιο πλατιά αγωνιστική αντίσταση μίας αλληλέγγυας και αποφασισμένης κοινωνίας. Αυτήν τη στιγμή επιβάλλεται να συνεχίσουμε στο δρόμο της 5ης Ιουλίου μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, με εναλλακτικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για μια Ελλάδα δημοκρατική, ανασυγκροτημένη, κοινωνικά δίκαιη.

Ο αγώνας ενάντια στο νέο Μνημόνιο αρχίζει τώρα, με την κινητοποίηση του λαού σε κάθε γωνιά της χώρας. Για να αναπτυχθεί και να νικήσει αυτός ο αγώνας, είναι αναγκαία η άμεση λαϊκή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους κοινωνικούς χώρους.
Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Ο αγώνας που οδήγησε στον θρίαμβο του Όχι της 5ης Ιουλίου συνεχίζεται και θα νικήσει.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση του Μαξίμου ήταν σκληρή:
«Επειδή, ωστόσο, ο Π. Λαφαζάνης δικαιολογεί την φανερή, πλέον, δραστηριότητά του για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα, επικαλούμενος την προσήλωση του στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στο αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος, θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στην Δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο – δηλαδή Δραχμή με Μνημόνιο – μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εντολή ούτε για έξοδο από το Ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.»
Είναι λάθος αυτό που θεωρείται από τα περισσότερα μέσα, ότι η ανακοίνωση των διαφωνούντων προμηνύει σχηματισμό νέου πολιτικού κόμματος. Αυτή τη στιγμή τα δύο μέρη προκαλούν το ένα το άλλο, να φύγει ή να τους διώξει. Η αριστερή πλατφόρμα ίσως καθυστερήσει να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ και πάει μαζί του μέχρι και το συνέδριο.

Παλαιότερα άρθρα: