Το FBI στα ίχνη των διαχειριστών του Athens Indymedia

FBI-large-jacket
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Το Athens Indymedia είναι το διαδικτυακό φόρουμ που φιλοξενεί συζητήσεις και ενημερώσεις χρηστών που πρόσκεινται πολιτικά κυρίως στον αναρχικό χώρο εδώ και 14 χρόνια. Το εν λόγω φόρουμ με τους ανώνυμους διαχειριστές χρησιμοποιεί server του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αλλά και server σε άλλα μέρη του κόσμου. Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα καθημερινά, ενώ συχνά έχει κατηγορηθεί από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ στο παρελθόν, με προεξέχοντα τον Άδωνη Γεωργιάδη ότι φιλοξενεί εξτρεμιστικές πολιτικές απόψεις.

Την περίοδο της έκρηξης της συζήτησης με στελέχη της κυβέρνησης να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ για πολιτικό χάιδεμα των λεγόμενων κουκουλοφόρων, το εν λόγω σάιτ είχε ακουστεί και μέσα στην ολομέλεια της Βουλής. Ο πρύτανης ωστόσο του πολυτεχνείου είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η φιλοξενία μέρους του φόρουμ σε σέρβερ του πολυτεχνείου της Αθήνας δεν αποτελούσε πρόβλημα για την διοίκηση και τη λειτουργία του ιδρύματος.

Φαίνεται ωστόσο πως μέχρι και το FBI αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό και όχι στο επίπεδο μιας απλής έρευνας. Όπως αναφέρει η καταγγελία του φόρουμ που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες, το FBI ζήτησε από την αμερικάνικη πολιτική συλλογικότητα Mayfirst που βρίσκεται στις ΗΠΑ και φιλοξενεί μέρος της υποδομής της ιστοσελίδας, “ότι δέχτηκαν κλήτευση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με έρευνα που διενεργεί το FBI. Συγκεκριμένα το FBI απαιτούσε την παράδοση των προσωπικών στοιχείων των συνδρομητών που χρησιμοποιούν τις IP διευθύνσεις του, δηλαδή των διαχειριστών του”. Η καταγγελία συνεχίζει λέγοντας πως το FBI δε θέλησε να δώσει καμία εξήγηση για τους λόγους του αιτήματός του. Η δε συλλογικότητα Mayfirst αρνήθηκε να παραδώσει οποιαδήποτε στοιχεία, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Athens Indymedia.

Από τους διαχειριστές του σάιτ πιστεύεται πως η εξέλιξη αυτή, ‘προδίδει την εμπλοκή των ελληνικών αρχών’. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι που χειρίζονται το φόρουμ έχουν καλή τεχνογνωσία σε ότι αφορά ζητήματα πληροφορικής και δικτύων και έχουν προστατεύσει την ανωνυμία των χρηστών τους σε προγενέστερες έρευνες που έχουν γίνει.

Οι διαχειριστές του ιστοχώρου πιστεύουν ότι η ‘στοχοποίηση πλέον συγκεκριμένων προσώπων όπως αυτών της διαχείρησης’ έχει ως σκοπό να ξεκαθαρίσει τη διάθεση του κράτους ‘σχετικά με τον έλεγχο και την ποινικοποίηση της ενημέρωσης’. Αυτές είναι θέσεις των διαχειριστών του εν λόγω φόρουμ, ωστόσο δημιουργεί γενικότερη ανησυχία, αν αληθεύουν τα λεγόμενα της καταγγελίας, το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία ερευνών των ΗΠΑ αποφασίζει να ασχοληθεί εντατικά με έναν ιστοχώρο που εκφράζει μέρος μιας πολύ συγκεκριμένης πολτικής μερίδας στην Ελλάδα.

Παλαιότερα άρθρα: