Το Ιράκ προειδοποιεί την Τουρκία για περιφερειακό πόλεμο

iraq_turk
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Ιρακινός Πρωθυπουργός Haider al-Abadi προειδοποίησε την Τουρκία ότι η διατήρηση στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ μπορεί να οδηγήσει σε ένα «περιφερειακό πόλεμο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδώθηκαν από την κρατική τηλεόραση την Τετάρτη.

Ο Abadi, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ, αντέδρασε στην απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα να παρατείνει την εντολή που επιτρέπει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ιράκ και τη Συρία για έναν ακόμη χρόνο.

«Έχουμε ζητήσει περισσότερο από μία φορά από την τουρκική πλευρά να μην παρεμβαίνει σε ιρακινές υποθέσεις και φοβάμαι ότι η τουρκική περιπέτεια θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα περιφερειακό πόλεμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Abadi. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Η συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας δεν είναι αποδεκτή και δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Άγκυρα».

Παράλληλα, το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε επίσης την Τρίτη ένα κείμενο που καταδικάζει την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανέπτυξε στρατεύματα σε μια βάση στο βόρειο Ιράκ στα τέλη του περασμένου έτους, ως μέρος μιας διεθνούς αποστολής με στόχο να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τις ιρακινές δυνάμεις να πολεμήσουν ενάντια στον ισλαμικό κράτος, που ελέγχει μια τεράστια περιοχή στα νότια σύνορα της χώρας, γύρω από την πόλη της Μοσούλης, καθώς επίσης και στη γειτονική Συρία.

Η ιρακινή κυβέρνηση από την πλευρά της υπογραμμίζει έντονα ότι ποτέ δεν κάλεσε μια τέτοια δύναμη και χαρακτηρίζει τις εκεί τουρκικές δυνάμεις ως στρατεύματα κατοχής.

Είναι δεδομένο πως η θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή δυσχεραίνει περισσότερο με αυτό το βήμα, πέραν του Κουρδικού ζητήματος, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί επιπλέον πιέσεις. Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι δυτικές δυνάμεις και η υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία για την καταπολέμηση του Isis θα στηρίξουν με τον τρόπο τους την απόφαση της Τουρκίας.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: