Το Ιράν δε θα σταματήσει τον εμπλουτισμό Ουρανίου

IRAN
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν πλέον επιβραδυνθεί σοβαρά με τον Ιρανό πρόεδρο Χασσάν Ρουχανί να δηλώνει ότι η χώρα δεν θα παραδοθεί στο ζήτημα κλειδί του εμπλουτισμού Ουρανίου. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ιράν και μεγάλων δυνάμεων έχουν κολλήσει στους περιορισμούς που το Ιράν θα αποδέχονταν στο πρόγραμμα εμπλουτισμού Ουρανίου προκειμένου να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Νέα προθεσμία για εξεύρεση λύσης δόθηκε για τις 24 Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος σχολίασε συνέντευξη τύπου πως «Ο εναπομείναν χρόνος για να φθάσουμε σε συμφωνία είναι πολύ μικρός. Τις τελευταίες δύο μέρες η πρόοδος φαίνεται πολύ αργή. Πρέπει να έχουμε ένα πολύ πιο γρήγορο ρυθμό για να κινηθούμε μπροστά.»

Από την άλλη ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Lauren Fabius σημείωσε πως δεν πρόκειται να συμμετέχουν στο περιθώριο των συνομιλιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Νωρίτερα είχε υπάρξει η προσδοκία ότι θα συμμετείχαν οι υπουργοί εξωτερικών και των έξι χωρών που είναι σε διαπραγματεύσεις με το Ιράν.

Ο πρόεδρος του Ιράν παραδέχθηκε ότι υπήρξαν διχασμοί στις συνομιλίες. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι πως κατέδειξε και πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του που αντιτίθενται στις προσπάθειες εξεύρεσης συμφωνίας. Επιβεβαίωσε όμως το ότι υπάρχει σταθερή στήριξη από το λαό αλλά και από την πολιτική ελίτ για να ευοδωθούν οι συνομιλίες μετά από 10 χρόνια που βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Μετά από 35 χρόνια που ΗΠΑ και Ιραν είναι σε αποξένωση, ο Ομπάμα δηλώνει πως είναι ανοιχτός στο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρουχανί στις σωστές συνθήκες, ενώ ο δεύτερος είπε πως δεν είναι σχεδιασμένη μια τέτοια συνομιλία όπως είχε συμβεί στην περσινή συνάντηση του ΟΗΕ.

Είναι ιστορικής σημασίας οι συνομιλίες μεταξύ Ιράν και των άλλων έξι δυνάμεων για την εξεύρεση ενός σημείου συμφωνίας για την εξέλιξη και τους όρους του πυρινικού του προγράμματος. Ακόμη και αν εντοπίζονται δυσκολίες στην πορεία των συζητήσεων είναι εξαιρετικά αισιόδοξο το γεγονός ότι ειδικά από πλευράς Ιράν είναι πολύ πρόθυμοι να καταβάλλουν κι άλλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που πιθανόν να δούμε στην πορεία είναι το πώς οι διπλωματικές και στρατιωτικές συνεργασίες στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος θα βοηθήσουν στις εν λόγω συνομιλίες.

Αντλήθηκαν πληροφορίες από Washington post

Παλαιότερα άρθρα: