Το Ιράκ δίνει τη χαριστική βολή κατά του Ισλαμικού Κράτους

Iraqi-forces
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν την Πέμπτη μια επίθεση για να ανακτήσουν το τελευταίο κομμάτι της ιρακινής επικράτειας που βρίσκεται ακόμα στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους, στη συνοριακή περιοχή με τη Συρία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Χαιντέρ αλ-Αμπάντι.

«Τα μέλη του ISIS θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον θάνατο και την παράδοση», τόνισε σε δήλωσή του ανακοινώνοντας την επίθεση στις περιφέρειες Al-Qaim και Rawa.

Η ιρακινή αεροπορία έριξε χιλιάδες φυλλάδια στην περιοχή των συνόρων, καλώντας τους τζιχαντιστές να παραδοθούν, προτρέποντας παράλληλα τον πληθυσμό να παραμείνει μακριά από τις θέσεις τους, σύμφωνα με δήλωση της Μικτής Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Βαγδάτη.

«Πείτε σε εκείνους ανάμεσα στα παιδιά και τους συγγενείς σας που σήκωσαν τα όπλα ενάντια στο κράτος να τα βάλουν αμέσως στην άκρη και να πάνε σε οποιοδήποτε σπίτι στην κορυφή του οποίου σηκωθεί λευκή σημαία όταν οι απελευθερωτικές δυνάμεις εισέλθουν στο al-Qaim» ανέγραφαν τα φυλλάδια που έπεσαν από την ιρακινή αεροπορία.

Η τζιχαντική οργάνωση του ISIS κατέχει επίσης τμήματα της συριακής πλευράς των συνόρων, αλλά η περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους συρρικνώνεται καθώς υποχωρούν μπροστά στις επιθέσεις των δύο διαφορετικών συνασπισμένων δυνάμεων – τον συνασπισμό υπό την σκέπη των ΗΠΑ, που διοικείται από Κούρδους από την μία πλευρά και τον συριακό κυβερνητικό στρατό με ξένους Σιίτες πολιτοφύλακες που υποστηρίζονται από το Ιράν και τη Ρωσία από την άλλη.

Το αυτοαποκαλούμενο διασυνοριακό χαλιφάτο κατέρρευσε αποτελεσματικά τον Ιούλιο, όταν οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ κατέλαβαν τη Μοσούλη, τη de facto «πρωτεύουσα» του ISIS στο Ιράκ, σε μια εξαντλητική μάχη που διήρκεσε εννέα μήνες.

Το σύριακο προπύργιο των μαχητών, η Ράκκα, περιήλθε στις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο οποίος κήρυξε το χαλιφάτο από τη Μοσούλη στα μέσα του 2014, έδωσε στη δημοσιότητα μια ηχογραφημένη ομιλία του στις 28 Σεπτεμβρίου, που έδειχνε ότι ήταν ζωντανός, μετά από αρκετές αναφορές πως είχε σκοτωθεί. Στο βίντεο αυτό καλεί τους οπαδούς του να συνεχίσουν τον αγώνα παρά τις οπισθοδρομήσεις.

 

Πηγές: Reuters, AFP

 

 

 

 

 

 

Παλαιότερα άρθρα: