Το κοίτασμα του Πρίνου και οι τιμές του πετρελαίου

prinos oil and gas
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια

Η πραγματοποίηση επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου είναι το αντίδοτο που έχει επιλέξει η Energean Oil & Gas (η εταιρία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου για τη θωράκιση της εξόρυξης έναντι της πτώσης των τιμών των πετρελαίου. Η εταιρία εκτιμά ότι με αύξηση της παραγωγής στα 5.000 βαρέλια ο Πρίνος «αντέχει» και σε τιμές κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι. Έτσι από τον Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας ύψους 160 εκατ ευρώ για την περίοδο 2015 -2017, που προβλέπει γεωτρήσεις σε 15 σημεία του Κόλπου της Καβάλας.

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να φθάσει στην περιοχή το πρώτο γεωτρύπανο που ήρθε στην Ελλάδα έπειτα από πολλά χρόνια και το οποίο θα πραγματοποιήσει το επενδυτικό –ερευνητικό πρόγραμμα της Energean Oil & Gas.

Το Energean Force όπως έχει ονομαστεί το πλωτό γεωτρύπανο, βρίσκεται στο τελικό στάδιο συναρμολόγησης στο Πέραμα. Το πλωτό γεωτρύπανο που ήρθε στην Ελλάδα από την Γκάνα, έχει διαστάσεις 321x70x34 ποδιών και αγοράστηκε από τη γερμανική εταιρεία KC Deutag για τις ανάγκες του επενδυτικού προγράμματος της Energean Oil & Gas. Οι δυνατότητές του είναι τεράστιες, καθώς έχει σχεδιαστεί να δουλεύει σε βάθη θαλάσσης μεταξύ 40 και 656 ποδιών, ενώ μπορεί να φτάσει σε βάθος γεώτρησης μέχρι και 20.000 ποδιών. Τα πλωτό γεωτρύπανο, μπορεί να φιλοξενήσει 116 εργαζόμενους και να λειτουργήσει με κύματα ύψους 8,2 ποδιών ανά 11 δευτερόλεπτα και ταχύτητας 40 κόμβων.

Το πρόγραμμα των γεωτρήσεων στοχεύει στην αξιοποίηση των ύψους 30 εκατ. βαρελιών βεβαιωμένων κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας, όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τον οίκο ERC Equipose. Με τις γεωτρήσεις αυτές, εκτιμάται ότι η παραγωγή μπορεί να φθάσει στα επίπεδα των 5.000-10.000 βαρελιών, από τα 2.000 βαρέλια που είναι σήμερα.

Το Energean Force, θα πιάσει δουλειά στήνοντας εξέδρες και πραγματοποιώντας επτά γεωτρήσεις στον Πρίνο, επτά στο Κοίτασμα Έψιλον και μία στον Βόρειο Πρίνο.

Παλαιότερα άρθρα: