Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τη Νέλλη Αγγελίδου

AGGELIDOU
Διαβάστε επίσης

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά με θλίψη την σπουδαία ηθοποιό του ελληνικού θεάτρου Νέλλη Αγγελίδου. H Nέλλη Αγγελίδου έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ στις εξής παραστάσεις:

1. «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη, Πρώτη παρουσίαση Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων/02/08/1975 (Κλυταιμνήστρα).

2. «Εκάβη» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά, Πρώτη παρουσίαση Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων/18/07/1981 (Εκάβη).

Βιογραφικό Νέλλης Αγγελίδου

Η Νέλλη Αγγελίδου σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» Καρόλου Κουν, από όπου και αποφοίτησε το 1955. “Επαιξε τους πρώτους ρόλους της στο «Θέατρο Τέχνης» με έργα ρεπερτορίου από την παγκόσμια και ελληνική δραματουργία. Έχει συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ και το Εθνικό Θέατρο, όπου η αξιομνημόνευτη ήταν η τελευταία εμφάνισή της το 2001, στις «Φάλαινες του Αυγούστου» του Ντέιβιντ Μπέρυ μαζί με την Αντιγόνη Βαλάκου και τη Βέρα Ζαβιτσιάνου Κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας σταδιοδρομίας της έλαβε μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών αλλά και σε διεθνή φεστιβάλ του εξωτερικού. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες: «Παράνομοι», «Ο θάνατος θα ξανάρθει», «Ψωμί για έναν δραπέτη», «Ανατολική περιφέρεια», «Ήλιος του θανάτου», «Εκατόν είκοσι ντεσιμπέλ».

Στην τηλεόραση έπαιξε στις σειρές «Αστροφεγγιά», «Τα τρελά πουλιά», «Νυχτερινές καμπάνες» και «Η λυγερή». Έλαβε επίσης μέρος σε πολλές ραδιοφωνικές εκπομπές. Έχει τιμηθεί με το έπαθλο «Μαρίκα Κοτοπούλη», και το Βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου στο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία «ο Ήλιος του θανάτου». Το 1988 τιμήθηκε από την Ελληνική Ραδιοφωνία για την προσφορά της στον πολιτισμό. Από τις τελευταίες θεατρικές εμφανίσεις της ήταν ο μονόλογος του Αντώνη Δωριάδη «Η αναχώρηση, ή καρκίνος του λάρυγγος» το 2003.

Παλαιότερα άρθρα: