Το νέο υπουργικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό

tsipras_anasxhmatismos
Διαβάστε επίσης

Το νέο υπουργικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής, έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στην Ηρώδου Αττικού. Ο Νίκος Παππάς θα εξακολουθεί να διατηρεί γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και η βασική του έδρα θα είναι, πλέον η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης στην Καλλιθέα.

Ένοικος της Ηρώδου Αττικού θα είναι και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ορίστηκε υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα καθημερινότητας. Παράλληλα θα συνεχίσει να έχει τον συντονισμό των μεγάλων έργων.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο από την Βασιλίσσης Σοφίας μετακομίζει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για τον στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και τον συντονισμό της κυβέρνησης στο σύνολό της.

Όσον αφορά τον πρώην Διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Λιάκο και νυν υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, οι αρμοδιότητες του αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

«Άρωμα» αρχιεπισκόπου είχε η μη υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη, ο οποίος φέρεται να «πλήρωσε» την κόντρα του με την εκκλησία. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως στον κ. Φίλη προτάθηκε το υπουργείο Εσωτερικών, ίσως και άλλο υπουργείο, στο οποίο ο ίδιος δεν θέλησε να μετακινηθεί μετά από κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό.

Αίσθηση προκάλεσε και η μη υπουργοποίηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στον κ. Ξυδάκη προσφέρθηκε να πάρει τη θέση του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως ο ίδιος θεώρησε πως δεν χρειάζεται μια τόσο βαριά δομή στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και δήλωσε στον πρωθυπουργό πως θα είναι στην διάθεσή του ως απλός βουλευτής.

Η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πάνο Σκουρλέτη ήταν «καταλυτική» προκειμένου ο πρώην υπουργός Ενέργειας όχι μονό να μην φύγει από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά να καταλάβει τη θέση του υπουργού Εσωτερικών και να συμμετέχει στον «πρωινό καφέ» στο Μαξίμου. Πέρα από την αξιοποίηση ενός επί σειρά ετών στενών συνεργατών του με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός εξισορροπεί, έως ένα βαθμό, τις εσωκομματικές αντιδράσεις που θα προκληθούν από την αποχώρηση του Νίκου Φίλη από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ήταν το μοναδικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας που έφυγε από το οικονομικό επιτελείο και ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις της χώρας, αλλά και τις σχέσεις με την ΕΕ.

Επειδή η επιστροφή των θεσμών πραγματοποιείται στις 14 Νοεμβρίου, στο Μαξίμου είδαν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την τοποθέτηση ενός νέου προσώπου και ανάθεσαν στην μέχρι πρότινος συνεργάτιδα του κ. Κατρούγκαλου την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Στα «ατού» της η σταθερή πορεία που έχει να επιδείξει έως τώρα, αλλά και το γεγονός ότι η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι πως έχει η κατάσταση.

Στο νέο υπουργικό σχήμα συμμετέχουν 6 εκπρόσωποι των ΑΝΕΛ με νέα είσοδο τον Βασίλη Κόκκαλη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για ένα κρίσιμο εξάμηνο στο οποίο από εδώ και πέρα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Από το Μαξίμου επισημαίνουν τη σημασία του νέου υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που θα αφορά τις τηλεπικοινωνίες και τον τομέα της ενημέρωσης. Έμφαση επίσης δίνουν στην ηλικιακή ανανέωση που πραγματοποιήθηκε με πρόσωπα της γενιάς του πρωθυπουργού ή ακόμα και πιο νέους.

Παλαιότερα άρθρα: