Το νομοσχέδιο για το Airbnb

airbnb_forologia
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Γιώτα Μπουγά

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους θεσμούς αποφάσισε να φορολογήσει τους ιδιοκτήτες που παρέχουν τα ακίνητά τους με την μορφή βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας AIRBNB.

Είναι να απορεί κανείς με αυτές τις νέες ρυθμίσεις, τη στιγμή που η αυτοαπασχόληση αυτή -μέσω AIRBNB- δίνει το δικαίωμα στην εργασία σε χιλιάδες πολίτες, αναβαθμίζει τουριστικά τη χώρα, ιδίως την Αθήνα, αφού αυξάνονται οι επισκέψεις σε μουσεία από τους ξένους τουρίστες, ενισχύεται ο ανταγωνισμός και βελτιώνονται οι τιμές, αυξάνεται η κίνηση στα καταστήματα εστίασης αλλά και σε πολλές παραπλήσιες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, μέσω της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης, δίνεται η δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας ιδιοκτήτες ακινήτων να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και όχι να έχουν το ακίνητό τους προς χάριν βοράς επιτάξεως από το κράτος, το οποίο σε τελική ανάλυση δεν αξιοποιεί τα ακίνητα τα οποία επιτάσσει.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων φυσικά, έχουν δηλώσει ότι δεν έχουν ζήτημα να φορολογηθούν σε μία λογική κλίμακα της τάξεως του 15% συνολικώς, αλλά οι πολιτικές της κυβέρνησης συντελούν σε μία κλιμακωτή φορολογία η οποία αγγίζει ακόμα και το 45% επιβάρυνσης, ξεχωριστά από το 5% φορολογικής επιβάρυνσης για κάθε μέρα μίσθωσης που θα επιβαρύνει την πλατφόρμα AIRBNB, χωρίς όμως να διευκρινίζεται εάν αυτό εν τέλει θα επιβαρύνει και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων προς μίσθωση.

Επιπλέον, μια εξωπραγματική ρύθμιση περιορίζει την επιτρεπόμενη μίσθωση σε 90 ημέρες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις υπόλοιπες 275 ημέρες να έχουν το διαμέρισμά τους ανοίκιαστο. Αυτή η σκέψη μάλλον προήλθε από την περίπτωση της Ισλανδίας που προέβη σε αυτήν την ρύθμιση, διότι η χώρα βούλιαζε κυριολεκτικά από τον τουρισμό και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η δε αντισυνταγματικότητα τέτοιου περιορισμού σε μία ελεύθερη οικονομία είναι ολοφάνερη και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων είναι έτοιμοι για προσφυγή στα δικαστήρια.

Άλλες πληροφορίες οι οποίες προκύπτουν από διάφορα ρεπορτάζ είναι πως τέτοιου είδους ρυθμίσεις είναι προς το συμφέρον του λόμπυ των ξενοδόχων που έχουν ως στόχο να ανακόψουν την αναδυόμενη αγορά της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Βέβαια, παραμένει άγνωστο το κριτήριο που ευνοεί τους ξενοδόχους έναντι των ιδιοκτητών ακινήτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης!

Σχήμα Οξύμωρο: Όσο ο τουρισμός αποτελεί τη μόνη βέβαιη πηγή εσόδων για τη χώρα μας τόσο περιορίζεται η ανάπτυξή του. Απλή τροφή για σκέψη, οι εξελίξεις θα μιλήσουν από μόνες τους…

Με στοιχεία από πρόσφατο άρθρο για το σχετικό νομοσχέδιο του Ραφαήλ Καλυβιώτη

Παλαιότερα άρθρα: