Το παγωμένο τηλεγράφημα Μέρκελ στον Τσίπρα

merkel tsipras
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Με μικρή καθυστέρηση έφθασε τηλεγράφημα της Άνγκελα Μέρκελ στον νέο πρωθυπουργό όπου του εκφράζει τα συγχαρητήριά της για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην προσέξει το ιδιαίτερα ψυχρό ύφος του τηλεγραφήματος το οποίο υπενθυμίζει στο νέο πρωθυπουργό «την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας».

Ακόμη και στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά της η καγκελάριος της Γερμανίας σημειώνει στον Τσίπρα ότι «βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης». Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να είναι μια συνηθισμένη φράση σε ευετήριο τηλεγράφημα ανάμεσα σε πρωθυπουργούς αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα, ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν δε θα είναι εύκολες, καθώς το Βερολίνο από την πρώτη στιγμή έχει μπει σε θέση ισχυρής άμυνας.

Το τηλεγράφημα ανέφερε τα εξής: «Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης. Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω και θα εμβαθύνει την παραδοσιακά καλή και βαθιά φιλία μεταξύ των λαών μας. Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία»

Το μέτωπο Σόιμπλε θα είναι ο σκληρότερος συνομιλητής από όλους τους παίχτες με τους οποίους ο Τσίπρας θα συνομιλήσει από εδώ και μπρος. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση θα είναι χάσιμο πολύτιμου χρόνου. Μήνυμα καθαρά απειλητικό αφού γνωρίζει πως με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα, η εντολή του ελληνικού λαού είναι ακριβώς η αντίθετη. Όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότεροι ευρωπαικοί θεσμοί αναγνωρίζουν την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού προγράμματος ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα βρεθούν στο πλευρό του Βερολίνου στο επόμενο διάστημα. Το ίδιο βέβαια ίσως να μην ισχύσει για κυβερνήσει του Νότου οι οποίες θα βρουν την καλύτερη ευκαιρία για δημιουργία μετώπου με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι εξελίξεις του επόμενου μήνα θα είναι πολύ πυκνές και καθοριστικές για την πορεία της Ευρώπης.

Παλαιότερα άρθρα: