Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων καταγγέλλει το Ισραήλ για προσπάθεια διχασμού

patrierosolimwn israel
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Νέος νόμος της κυβέρνησης του Ισραήλ προκάλεσε την αντίδραση δυσαρέσκειας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Ο νέος νόμος διαχωρίζει την παλαιστινιακή μειονότητα σε δύο, τη μουσουλμανική και τη χριστιανική η οποία μάλιστα ονομάζεται από τους νομοθέτες «Αραμαική». Ο Πατριάρχης, δια του εκπροσώπου του, καταγγέλλει ότι ο νόμος επιχειρεί διχασμό μεταξύ των Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ. Η διάταξη που ενόχλησε επίσης το πατριαρχείο είναι ότι οι χριστιανοί κάτοικοι του Ισραήλ θα πρέπει να υπηρετούν στον Ισραηλινό στρατό.

Ο διαχωρισμός των παλαιστινίων με βάση τη θρησκεία θα έχει ως αποτέλεσμα την διαφορετική εκπροσώπισή τους στις μειονοτικές συμβουλευτικές επιτροπές στο Ισραήλ.

Η αντίδραση του πατριαρχείου είναι δύσκολο σε αυτή τη φάση να ερμηνευθεί δεδομένου αυτού που το romfea.gr, από όπου και διαβάζουμε την είδηση, αναφέρει, ότι οι χριστιανοί παλαιστίνιοι θα έχουν κάποιο πλεονέκτημα ως πιο συμπαγής ομάδα, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, στην εκπροσώπησή τους.

Τα σενάρια για τη συλλογιστική του πατριάρχη μπορεί να είναι διάφορα. Αφενός ο πατριάρχης Θεόφιλος προσπαθεί επικοινωνιακά να φανεί υποστηριχτής της ενότητας των παλαιστινίων για να αντιστρέψει την εικόνα κάποιων κατηγόρων του, στο παρελθόν, ότι παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης του Ισραήλ. Αφετέρου, ο προκαθήμενος του πατριαρχείου Ιεροσολύμων ίσως αγωνιά για τα αποτελέσματα της λογικής του διαίρει και βασίλευε που είναι πιθανόν να βρίσκεται πίσω από τις προθέσεις της Ισραηλινής κυβέρνησης. Είναι γεγονός άλλωστε ότι όσο μικρότερες είναι οι μειονότητες τόσο ευκολότερο διαχειρίσιμες, ειδικά αν πρόκειται για παλαιστίνιους στο Ισραήλ και πόσο μάλλον αν ο διαχωρισμός συμβαίνει στη βάση της διάκρισης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Παλαιότερα άρθρα: