Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» ολοκληρώθηκε με μια μεγάλη γιορτή στην Τεχνόπολη

texnop_19noem
Διαβάστε επίσης

Κείμενο και φωτογραφίες Γιώτα Μπουγά

Το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», μέρος του EEA Grants που υλοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Νοεμβρίου με μία μεγάλη γιορτή της «Κοινωνίας των Πολιτών» στην Τεχνόπολη, έχοντας βελτιώσει τη ζωή περισσότερων από 240.000 ανθρώπων.

Συνολικά, περισσότεροι από 3.500 επισκέπτες συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή της κοινωνίας των πολιτών και ήρθαν σε επαφή με το έργο 40 και πλέον Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, φορέων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ελλάδα

IMG_20161120_203842
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

bodosaki
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με μέλη της Ομάδας του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Η μεγάλη αυτή γιορτή έχει ως στόχο να φέρει όλους τους πολίτες που παρευρέθηκαν εκεί κοντά στο ζωντανό, δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, που στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τις μειονότητες, τα παιδιά και τους νέους, τα άτομα με αναπηρία, τους μετανάστες και πολλές ακόμα ευάλωτες ομάδες, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε μια σειρά πολυθεματικών εκδηλώσεων και δράσεων.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος στην Τεχνόπολη ήταν ενδεικτικές της πολυσυλλεκτικότητας του «Είμαστε όλοι Πολίτες», που με τη χρηματοδότηση της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, ύψους 7,34 εκ ευρώ, ενίσχυσε 100 φορείς της κοινωνίας των πολιτών για την υλοποίηση 76 έργων σε όλη την Ελλάδα, με άμεσα ωφελούμενους περισσότερους από 245.000 συνανθρώπους μας.

bodosaki2
Στιγμιότυπο από τις πολυθεματικές δράσεις

Ξεχωριστή θέση στη γιορτή κατείχε η ταινία ντοκιμαντέρ «Είμαστε όλοι Πολίτες» που παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Λόγω οικονομίας χρόνου οι δράσεις που παρουσιάζονται στην ταινία είναι ενδεικτικές των έργων που υλοποιήθηκαν. Τα άτομα με αναπηρία, τα παιδιά και οι νέοι, οι Ρομά, οι κάτοικοι απομακρυσμένων γεωγραφικών περιοχών, οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο αποτελούν μερικές από τις βασικές ομάδες ωφελούμενων του προγράμματος, που συνολικά ξεπερνούν τους 245.000 ανθρώπους.

Την ταινία, που χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία μέσω των EEA Grants, έχει σκηνοθετήσει ο Πάνος Θωμαΐδης και την παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία TopCut-Modiano.

bodosaki3

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Jørn Eugene Gjelstad, εκπρόσωπος των δωρητριών χωρών του ΕΟΧ (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν), ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει σκληρά το χώρο αυτό [της κοινωνίας των πολιτών]. Οι δωρητές το γνωρίζουν καλά αυτό. Για το λόγο αυτό, θα αυξήσουμε σημαντικά τα κονδύλια που θα δοθούν στην κοινωνία των πολιτών, στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος. Έτσι, θα μπορούμε να χτίσουμε πάνω στα αποτελέσματα που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Αλλά και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη κ. Δ. Βλαστός, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Το πρόγραμμα Είμαστε όλοι Πολίτες οδεύει τώρα προς τη λήξη του. Θα ήθελα, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι το Ίδρυμα Μποδοσάκη θα εξακολουθήσει να βρίσκεται κοντά στην ελληνική κοινωνία και στην κοινωνία των πολιτών, την οποία αδιάλειπτα θα συνεχίσει να ενισχύει και να ενδυναμώνει».

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη ευχαριστεί θερμά όλους τους φορείς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις λήξης του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», καθώς και τους 100 και πλέον φορείς και εταίρους που συμμετείχαν στην υλοποίησή του.

Παλαιότερα άρθρα: