Το πραγματικό στοίχημα του Κυριάκου για το 2017

kuriakos_gia_2017
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2017 στον Alpha με την αφορμή της συμπλήρωσης του ενός χρόνου από την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ θύμισε σε αρκετούς γιατί τότε τον ψήφισαν. Πραγματικά, μέσα σε σύντομο χρόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν συνοπτικός και ουσιώδης, είπε πράγματα μετρημένα και δεν αναλώθηκε σε κορώνες, ούτε παρατράβηξε το σχοινί της εκλογολογίας, τονίζοντας πάντως τη θεμελιώδη ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Πριν από ένα χρόνο, οι πολίτες που προσήλθαν στις γαλάζιες κάλπες επέλεξαν κατά πλειοψηφία τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αλλάξει πράγματα. Έχει δίκιο και αυτός και οι συνεργάτες του πως έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός. Το κόμμα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση τις μέρες του Αντώνη Σαμαρά στην αντιπολίτευση, όπου πορευόταν χωρίς καμία πυξίδα, ούτε τις μέρες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπου λόγω και της εθνικά επείγουσας κατάστασης πορευόταν με τη λογική του βλέποντας και κάνοντας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ομάδα του έβαλαν κάτω ορισμένες βασικές προτεραιότητες και ξεκίνησαν να τις υλοποιούν. Καταστατικές αλλαγές μέσω του συνεδρίου του κόμματος, η προσπάθεια οικονομικού εξορθολογισμού που δεν πηγαίνει άσχημα και η θεσμοθέτηση του Μητρώου Στελεχών, ώστε να σπάσουν οι παραδοσιακές νόρμες σε έναν βαθμό για την προώθηση και την ανάδειξη στελεχών ήταν σωστές εσωκομματικές κινήσεις.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά μετρημένα σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αν για κάτι δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, είναι πως λέει μεγάλα λόγια. Εξήγγειλε λίγες και κοστολογημένες μειώσεις φόρων και μια δεκάδα πεδίων για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, όπου ακόμα υπάρχει λίπος. Και πράγματι υπάρχει λίπος σε πεδία της δημόσιας διοίκησης, το οποίο προέρχεται είτε από κακοδιαχείριση είτε από εσφαλμένη αξιολόγηση προτεραιοτήτων. Ακόμα, δεν δαιμονοποιεί τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και παράλληλα στη ΝΔ ετοιμάζουν τα νομοσχέδια των 100 πρώτων ημερών, ενώ παράλληλα δουλεύουν και για μεγάλα ζητήματα, όπως η κατάρτιση της πρότασης του κόμματος για το ασφαλιστικό.

Η πολιτική όμως, ειδικά στην Ελλάδα, έχει γίνει ένα μακράν πιο δύσκολο σπορ. Δεν είναι σπριντ πλέον, αλλά ούτε και μαραθώνιος. Είναι μια μεσαία απόσταση, όπου κανείς πρέπει να ξέρει ή τουλάχιστον να μάθει στην πορεία, πού να ασκήσει περισσότερη πίεση και πού να την χαλαρώσει για να μην καεί. Ο δρόμος της ΝΔ έχει δύο σκέλη: τον δρόμο προς την εξουσία και το δρόμο μετά την ανάληψη της εξουσίας. Ίσως, το δεύτερο σκέλος να είναι πολύ πιο σημαντικό, αλλά, σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, θα πρέπει ο πρόεδρος της ΝΔ να μπει με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές στο δεύτερο μισό της διαδρομής.

Τι θέλω να πω: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία σε ένα κόμμα που ήταν δύο βήματα πίσω του. Αυτός θέλει πράγματα πιο μπροστά από όσα ακόμα μπορεί να διαχειριστεί ο οργανισμός της ΝΔ. Απαιτείται, επομένως, λίγος ακόμα χρόνος, προκειμένου η ΝΔ να προσαρμοστεί πλήρως στον βηματισμό του κ. Μητσοτάκη και να μην συμβεί το αντίθετο. Γιατί, δυστυχώς, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει μια ροπή προς την αναβλητικότητα και τη διατήρηση των ισορροπιών σε ορισμένες περιστάσεις, ακόμα και αν εν πολλοίς κάνει πράγματα που άλλοι δεν θα ήθελαν να κάνουν, όπως το Μητρώο Στελεχών.

Είναι καλές και απαραίτητες οι ισορροπίες σε ένα μεγάλο κόμμα, με μια μακρά ιστορία, όπως η ΝΔ. Και, σαφώς, σε αυτό τον χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε καλύτερος ισορροπιστής από τότε που δεν πήγαινε στη Βουλή για να ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, κόντρα στην κομματική βούληση. Το ζήτημα είναι πως η ΝΔ δεν μπορεί, εφόσον γίνει κυβέρνηση, να διαχειριστεί εύκολα το βάρος των μέτρων που θα κληθεί να λάβει, χωρίς ισχυρή λαϊκή εντολή και άρα στήριξη για να προβεί στις απαραίτητες τομές. Αν η ΝΔ κερδίσει με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», τότε δεν κάνουμε πολλά. Συνεπώς, είναι θεμιτή η ευχή του κ. Μητσοτάκη στον Alpha «η χώρα να βγει επιτέλους από την κρίση το 2017».

Αλλά, εντός του 2017, θα πρέπει αυτός και η ομάδα του να εργαστούν σκληρά για να πείσουν μεγάλα κομμάτια της παραιτημένης κοινωνίας να στηρίξουν ενεργά τη γαλάζια πρόταση. Βέβαια, γι’ αυτό χρειάζονται ρήξεις με τις παλιές και κατεστημένες νοοτροπίες της ΝΔ και άνθρωποι πρόθυμοι να υπηρετήσουν τις πολιτικές που εισηγείται η ΝΔ, χωρίς να μετρούν διαρκώς το πολιτικό κόστος.

Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα του Κυριάκου για το 2017.

Παλαιότερα άρθρα: