Τον προσέλαβαν στην JPMorgan, αν και ήταν ο χειρότερος υποψήφιος!

jpmchs_b2
Διαβάστε επίσης

Υπό διερεύνηση από τις αμερικανικές αρχές βρίσκεται η επενδυτική τράπεζα JPMorgan Chase, επειδή προσέλαβε τον γιο του νυν υπουργού Εμπορίου της Κίνας, Γκάο Χουτσένγκ, μολονότι είχε χαρακτηριστεί «ο χειρότερος υποψήφιος» για τη θέση, σύμφωνα με την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία της τράπεζας, που αποκάλυψε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Γκάο Τζουέ προσελήφθη από την αμερικανική τράπεζα το 2007 στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε για αυτήν επί περίπου δύο χρόνια, επιβιώνοντας από τις μαζικές απολύσεις, παρ” όλο που η απόδοσή του χαρακτηριζόταν «μέτρια» από τους προϊσταμένους του. Την γλίτωσε όμως και όταν έστειλε κατά λάθος ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ερωτικό περιεχόμενο στο τμήμα… ανθρωπίνων πόρων.

Το 2008 ο πατέρας του, ο Γκάο Χουτσένγκ, που τότε ήταν υφυπουργός Εμπορίου (ανέλαβε υπουργός το 2013), έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει στην JPMorgan να κρατήσει τον γιο του, υποσχόμενος ότι ο ίδιος «θα κατέβαλε περισσότερες προσπάθειες» για να βοηθήσει την τράπεζα αν ο Γκάο Τζουέ γλίτωνε από τις απολύσεις, υποστηρίζει η οικονομική εφημερίδα.

Ο Γκάο Τζουέ κράτησε όντως τη θέση του, μολονότι οι εκθέσεις των ανωτέρων του για την απόδοσή του ήταν ομοφώνως αρνητικές. Ένας μάλιστα τον χαρακτήριζε «ανώριμο, ανεύθυνο και αναξιόπιστο».

Σε ένα άλλο εσωτερικό υπόμνημα, ένας υπεύθυνος προσλήψεων ανησυχούσε εξαρχής για τις ικανότητες του Γκάο Τζουέ: «Ο Τζουέ δεν έλαμψε ουδόλως στις συνεντεύξεις, ορισμένοι διευθυντές είπαν ότι ήταν ο χειρότερος υποψήφιος που είχαν δει ποτέ για τη θέση του αναλυτή», έγραψε.

Ο Γκάο Τζουέ έφυγε τελικά από την JPMorgan και σήμερα εργάζεται για την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόσληψη του Γκάο Τζουέ την εποχή εκείνη «θεωρήθηκε γενικά» ότι ανταποκρινόταν στην επιθυμία του Γουίλιαμ Ντάλι, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της τράπεζας και πρώην υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ. Πάντως, κανείς από τους εμπλεκόμενους, ούτε ο Ντάλι, ούτε Γκάο Τζουέ ή ο πατέρας του δεν κατηγορούνται για κάτι συγκεκριμένο.

Η πολιτική της JPMorgan να προσλαμβάνει συγγενείς Κινέζων αξιωματούχων —πιθανότατα με αντάλλαγμα συμβάσεις με εταιρείες που ήθελαν να μπουν στο Χρηματιστήριο— ερευνάται από τις αμερικανικές αρχές στο πλαίσιο του νόμου καταπολέμησης της διαφθοράς. Η εφημερίδα New York Times είχε αποκαλύψει επίσης ότι η τράπεζα προσέλαβε ως σύμβουλο την κόρη του Ουέν Τζιαμπάο, του πρώην πρωθυπουργού της Κίνας.

Παλαιότερα άρθρα: