Τουρκία: εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 47 δημοσιογράφους

enta_sul
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Τουρκικές Αρχές εξέδωσαν εντάλματα για τη σύλληψη 47 δημοσιογράφων την Τετάρτη, σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, στο τελευταίο κατασταλτικό βήμα της Άγκυρας έπειτα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Η αστυνομία διατάχθηκε να προσάγει τους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο έρευνας για τον μουσουλμάνο κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα για ηθική αυτουργία της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, κατά την οποία τουλάχιστον 246 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι εργάζονταν στην εφημερίδα Zaman, η οποία συνδέεται με τον Γκιουλέν, ενώ οι εργασίες της διακόπηκαν από τις τουρκικές αρχές τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της εκστρατείας καταστολής των υποστηρικτών του ιεροκήρυκα.

Ο Γκιουλέν, παλιός σύμμαχος και νυν εχθρός του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία εδώ και δεκαετίες, καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε αυτό.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του ενός από τους δημοσιογράφους, του Σαχίν Αλπάι, την Τετάρτη και τον έθεσαν υπό κράτηση μετά από έρευνα δυόμιση ωρών στο ακίνητό του, σε κεντρική συνοικία της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Σημειώνεται ότι από το αποτυχημένο πραξικόπημα οι τουρκικές αρχές έχουν θέση σε αναστολή, κράτηση ή έχουν ανακρίνει πάνω από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικούς, δικαστές, εκπαιδευτικούς, δημοσίους υπαλλήλους και άλλους πολίτες.

Τη Δευτέρα, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε εκδώσει εντάλματα σύλληψης για την κράτηση άλλων 42 δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένης της πρώην βουλευτού Ναζλί Ιλιτσάκ.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: