Τουρκία: καθεστώς έκτακτης ανάγκης κ” άρση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

erdog_gameof
Διαβάστε επίσης

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τέθηκε σε εφαρμογή το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η απόφαση δεν αντίκειται στην έννομη τάξη και τις ελευθερίες και πως εφαρμόζεται προκειμένου να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Ωστόσο, χώρες – μέλη της ΕΕ ήδη εκφράζουν ανησυχία για τις εξελίξεις.

Η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, διάρκειας τριών μηνών, ανακοινώθηκε από τον τούρκο πρόεδρο μετά τις πολύωρες συνεδριάσεις του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και του υπουργικού συμβουλίου στην Αγκυρα, το βράδυ της Τετάρτης. Το σχετικό διάταγμα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ στις 01:00 την Πέμπτη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης ο τούρκος πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να εγκρίνουν νόμους, χωρίς να απευθυνθούν στο κοινοβούλιο, καθώς και να περιορίσουν δικαιώματα και ελευθερίες, εφόσον το κρίνουν απαραίτητο.

Ήδη, η Γερμανία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, απηύθυνε έκκληση το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία να διαρκέσει μόνο όσο είναι «απολύτως απαραίτητο» και εν συνεχεία να τερματιστεί.

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη, λίγες ώρες μετά την εφαρμογή του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, συνελήφθησαν ακόμη 32 δικαστές και δύο αξιωματικοί του στρατού.

Επίσης, σύμφωνα με την Hurriyet, το υπουργείο Αμυνας έθεσε σε διαθεσιμότητα 262 δικαστές και εισαγγελείς στρατοδικείων, κατά την έναρξη έρευνας για όλους τους στρατιωτικούς δικαστικούς που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Συνολικά, εκτιμάται ότι έχουν συλληφθεί 10.000 άτομα και έχουν απαλλαχθεί των καθηκόντων τους περισσότεροι από 60.000 δημόσιοι λειτουργοί. Εκατοντάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα κλείνουν με εντολή του υπουργείου Παιδείας, ενώ απαγορεύθηκε σε ακαδημαϊκούς να φύγουν στο εξωτερικό.

Η Τουρκία ταυτόχρονα ανακοίνωσε την άρση της ισχύς της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην Άγκυρα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Το νομοσχέδιο για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αναμένεται να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Παλαιότερα άρθρα: