Τουρκία Vs ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας

erdo
Διαβάστε επίσης

Οξύνεται η κόντρα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να εξοπλίσει με βαριά όπλα τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας και να αναλάβουν αυτοί στο πλαίσιο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), και όχι ο τουρκικός στρατός, την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακαλεί την απόφασή του να επισκεφτεί τις ΗΠΑ.

«Δεν μπορεί μία τρομοκρατική οργάνωση να ηγηθεί του αγώνα κατά της τρομοκρατίας… Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι στο πλευρό μας και όχι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντ. Τραμπ την επόμενη Τρίτη, εκφράζοντας την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν αυτό το λάθος».

«Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα προτιμήσουν να προχωρήσουν στο πλευρό μας και όχι με μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η προμήθεια όπλων στο YPG αποφασίστηκε για να διασφαλιστεί μια νίκη στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας. Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Παλαιότερα άρθρα: