Τρελοί κι Αδέσποτοι!

ekloges mikra kommata
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Στις 11 Αυγούστου είχα αναφερθεί σε δυο προσπάθειες για την δημιουργία νέων κομμάτων στο χώρο της κεντροδεξιάς.

Η μία εξ αυτών, ίσως η πιο φιλόδοξη νέα προσπάθεια από το 2009 μέχρι σήμερα, αφορούσε την προσπάθεια πρώην Αρχηγών των Ε.Δ. με τη συμμετοχή των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ. Δυστυχώς, η πολύ ελπιδοφόρα αυτή προσπάθεια δεν ευωδόθηκε, δεν γνωρίζω γιατί και πως, τι έφταιξε.

Η άλλη προσπάθεια, η «Νέα Πορεία – Νέα Ελλάδα» του καλού φίλου Γιάννου Γραμματίδη, όπως ήταν εύλογο, δεν συμμετέχει στις εκλογές αφού δεν είχε ούτε καν τον στοιχειώδη χρόνο οργανωτικής ανάπτυξης και εκλογικής προετοιμασίας.

Χθες, με έκπληξη έλαβα μήνυμα από τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, με το οποίο γνωστοποιούν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στις εκλογές από κοινού με την «Κοινωνία Αξιών» και τους «Πειρατές». Παραθέτω αυτούσιο το μήνυμά τους.

 Με κοινό ψηφοδέλτιο (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ) αποφάσισαν να μετέχουν στις Εθνικές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 τρία κόμματα, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ η ”κοινωνία Αξιών” & το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος’

 Η σκέψη έγινε ιδέα, η ιδέα πράξη έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε το ΠΑΡΟΝ όλοι μαζί και να δείξουμε ότι μπορούμε.

 Τα μικρά κόμματα που έχουν νέα δυναμικά και ικανά στελέχη, που έχουν να προτείνουν λύσεις, έχουν ιδέες και παράγουν πολιτική, Όχι μόνο δεν τους δίδεται βήμα (κατόπιν επιλογής των μηντιαρχών), αλλά ούτε καν νόμιμη οικονομική ενίσχυση δεν μπορούν να έχουν από τα μέλη τους, αφού το τραπεζικό σύστημα μπλοκάρει τους λογαριασμούς καταθέσεων τους με ψευδεπίγραφα γραφειοκρατικά κωλύματα και με την επίκληση του “capital control”.

 Η “Δημοκρατική Αντίδραση” βασίζεται ακριβώς στην ίδια τη Δημοκρατία, που καταδυναστεύεται υστερόβουλα από τα «εντός παιχνιδιού» κόμματα.

 Βασίζεται σε συνεργασίες πολλών «μικρών» κομμάτων, τα οποία δεν επιβάλλεται να έχουν απόλυτη ιδεολογική ταύτιση, αλλά Δημοκρατικά να μπορούν να συμφωνήσουν σε μερικές απλές και προφανείς αρχές όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μέσα σε μία δημοκρατικότερη και ανθρωποκεντρική Ευρώπη που δεν περιθωριοποιεί ούτε καταπιέζει κανέναν.

 Δεν χρειάζεται την λάμψη κανενός ηγεμονίσκου.

 Πρέπει να υπερβούμε τις προσωπικές μας συμπάθειες είτε δυσανεξίες προς πρόσωπα.

Να επικεντρωθούμε με δημοκρατική ανεκτικότητα και συνεργασία στο σκοπό της υπέρβασης των αποκλεισμών!

 Το κάθε κόμμα μπορεί να διατηρήσει την αυτονομία του και τον αυτοπροσδιορισμό του και να βασισθεί για το συντονισμό του εκλογικού αγώνα σε μία συντονιστική ομάδα, που θα αποτελείται από τους καταλληλότερους εκπρόσωπους κάθε κόμματος.

 Σκοπός, η υπέρβαση των αποκλεισμών, η υπέρβαση των ανασταλτικών παραγόντων συνεργασίας, η υπέρβαση προσώπων και τελικά η υπέρβαση των ίδιων μας των εαυτών, εάν πραγματικά θέλουμε οι κόποι μας να μην πάνε χαμένοι και η ψήφος καθενός να αποκτήσει αξία ώστε να μπουν νέες πολιτικές δυνάμεις στο κοινοβούλιο που θα αμφισβητήσουν δυναμικά το εσωστρεφές, αναποτελεσματικό και εν αμύνει πλέον παλαιοκομματικό σύστημα.

 Εύχομαι καλή επιτυχία στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ και στους συμμάχους τους, αλλά δεν πιστεύω ότι ήταν σοφή απόφαση η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές. Οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, όπως και η Κοινωνία Αξιών, είναι κόμματα προγραμματικού πολιτικού λόγου. Η εντυπωσιακή θέση των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ για την αλλαγή πολιτεύματος είναι μοναδική και απολύτως ολοκληρωμένη ενώ τα υπόλοιπα κόμματα απλώς ψελλίζουν κάτι μισόλογα περί θεσμικών αλλαγών που συνήθως εξαντλούνται στην μείωση του αριθμού των βουλευτών, κάτι που πλήττει ευθέως την αρχή της αντιπροσωπευτικότητος! Έχουν σημαντικές και ουσιώδεις θέσεις και για πολλά άλλα οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ και η Κοινωνία Αξιών.

Όμως, αναρωτιέμαι, ποιος περιμένουν να τους ακούσει;!!!

Σε αυτές τις εκλογές, ουδείς θα ενδιαφερθεί για τις μεγάλες και σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Μπορεί ο λαϊκισμός να έφαγε τα μούτρα του, όμως η πολιτική αλητεία του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να διεκδικεί την πρώτη θέση ενώ τα άκρα θα είναι σαφώς ενδυναμωμένα. Ο ολοκληρωτισμός θα συνεχίσει να τρίζει τα δόντια του, πολλώ δε μάλλον που η ανύπαρκτη αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής που ονομάζεται λαθρομετανάστευση αλλάζει εντελώς το τοπίο δημιουργώντας de facto ζητήματα ασκήσεως της εθνικής κυριαρχίας, ζητήματα που αυξάνουν καθέτως την ανασφάλεια των απροστάτευτων πολιτών, ζητήματα που σαφώς θα λειτουργήσουν υπέρ των άκρων!

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, νηφάλιες προσεγγίσεις, όσο ριζοσπαστικός και αν είναι ο πολιτικός τους λόγος δεν έχουν ελπίδα χωρίς αναγνωρίσιμα πρόσωπα ή/και επαγγελματικώς σχεδιασμένη και εφηρμοσμένη επικοινωνιακή πολιτική. Δυστυχώς, η προσπάθεια των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ και των συμμάχων τους δεν έχει ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

Ξέρω ότι γίνομαι δυσάρεστος, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ, συμμετείχα στο Πολιτικό τους Συμβούλιο, έγραψα μερικές από τις θέσεις τους.  Επί 5 χρόνια -μαζί με λίγους αλλά πολύ αξιόλογους ανθρώπους- κάναμε πολύ δουλειά, εκατοντάδες ώρες συζητήσεων, διαφωνιών, μελέτης και -κυρίως- κάναμε πολλά λάθη! Γυρίσαμε όλη την Ελλάδα και μιλήσαμε σε δεκάδες εφημερίδες, σταθμούς, εκδηλώσεις, συζητήσαμε με ομάδες, κινήματα, πρόσωπα κλπ. όμως, νοιώσαμε πολύ περισσότερες πίκρες παρά χαρές. Πολλοί από όσους ξεκίνησαν μαζί μας απογοητεύθηκαν ή -όπως εγώ- διαφώνησαν και αποχώρησαν, αλλά, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ δεν διαλύθηκαν ούτε και παρασύρθηκαν από τις σειρήνες του λαϊκισμού ή τη γοητεία του καθεστωτισμού. Κυρίως, όμως, οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ δεν έγιναν γραφικοί, δεν έγινα ουτοπικοί, δεν αρνήθηκαν ποτέ να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα.

Η αποχώρησή μου δεν διέλυσε τους ισχυρούς δεσμούς «πολιτικού αίματος» που με συνδέουν με την ιστορική ηγεσία των ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ. Αξιόλογοι και σοβαροί άνθρωποι, επιτυχημένοι επιστήμονες και επαγγελματίες, όπως ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Πολυζωίδης, ο Καθηγητής Τάσος Τσάμης, η αρχαιολόγος Ευτυχία Γιαννούλη, ο ιστορικός Κωνσταντίνος Σταματόπουλος, ο μηχανολόγος Μιχάλης Βαρβατσουλάκης, ο ναυπηγός Βαγγέλης Σταθόπουλος κα. Θα είναι πάντοτε πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου, όπως άλλωστε και ο Αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος, Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών, που είχε το θάρρος να πετάξει την παραίτησή του στα μούτρα φαύλου Βενιζέλου! Άλλωστε, η πολιτική δεν είναι μια ευθεία γραμμή, οι πολιτικές εξελίξεις, αργά ή γρήγορα, θα μας φέρουν ξανά στο ίδιο τραπέζι, στο ίδιο μετερίζι αφού όσα είπαμε και γράψαμε πριν 6,5  χρόνια συνεχίζουν να ισχύουν.

Όπως είπαμε στην ιδρυτική διακήρυξη, τον Ιανουάριο του 2009 συνεχίζουν να ισχύουν: «Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά την Μεταπολίτευση του 1974, η Ελλάδα βρίσκεται σε βαθιά κοινωνική, οικονομική και πολιτική κρίση. Το πολιτικό σύστημα έχει, πλέον, εξαντλήσει την δυναμική και τις εφεδρείες του. Οι σημερινές πολιτικές δυνάμεις απέδειξαν αδυνατούν να επιλύσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Τα δύο κόμματα εξουσίας απέτυχαν ακόμη και στην διεκπεραίωση στοιχειωδών κυβερνητικών καθηκόντων. Στην πραγματικότητα υπήρξαν ο βασικός συντελεστής της πολύπλευρης κρίσης που βιώνουμε σήμερα.»

Οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις μας. Η κρίση συνεχίζεται και θα διαρκέσει μέχρι την ανάδυση ενός νέου πολιτικού και πολιτειακού συστήματος. Το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα, όσους μεταμορφισμούς και αν ενδυθεί δεν θα αποκτήσει ποτέ την ικανότητα να αντιμετωπίσει τα τραγικά του λάθη. Δεν έχει ούτε τη θέληση, ούτε την ικανότητα. Όμως, δεν έχει ακόμη κλείσει εντελώς ο ιστορικός του κύκλος, το παλαιό πάντοτε αργεί να πεθάνει ενώ το νέο χρειάζεται χρόνο για να ανδρωθεί και να επικρατήσει!

Με το δικαίωμα που μου δίνει η πολυετής και πολύπλευρη συμμετοχή μου στους ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ, λέω ευθέως ότι είναι λανθασμένη η σημερινή τους απόφαση. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές είναι σπατάλη δυνάμεων. Δυνάμεων που πρέπει να μείνουν ανέπαφες για να αξιοποιηθούν στην επόμενη φάση ανασυνθέσεως του πολιτικού σκηνικού. Η φάση αυτή δεν θα αργήσει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Όμως, αφού το αποφάσισαν, δεν μπορώ παρά να τους ευχηθώ, ολόψυχα, ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ! Κυριολεκτικώς,      ΤΡΕΛΟΙ -αφού κατεβαίνουν στις εκλογές χωρίς σοβαρούς οικονομικούς πόρους, χωρίς πολιτική επικοινωνία, χωρίς οργανωτική ανάπτυξη- κι ΑΔΕΣΠΟΤΟΙ -αφού κανείς επώνυμος δεν τους στηρίζει κανένα κανάλι δεν θα τους προβάλει, καμιά εφημερίδα δεν θα τους παραχωρήσει τις στήλες της, κανένας δημοσκόπος δεν θα ενδιαφερθεί να τους συμπεριλάβει στις μετρήσεις του! Ούτε και θα έχουν κρατική χρηματοδότηση, αλλά ούτε και κανένας σύλλογος ποδοσφαιρικών οπαδών θα δώσει γραμμή στα μέλη του να τους ψηφίσουν!

Για όλα αυτά, αξίζει να δώσετε την ψήφο σας στη συμμαχία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ & ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΞΙΩΝ! Αντί να εξευτελίζετε την ψήφο σας, χαραμίζοντάς τη σε ημιπαράφρονες γραφικούς ή συμπλεγματικούς φυρερίσκους, αξίζει να στείλετε στη Βουλή τον Θεόδωρο Πολυζωίδη, τον Τάσο Τσάμη ή τον Στέλιο Φενέκο… και τότε να δείτε ενδιαφέρον που θα αποκτήσουν οι συνεδριάσεις της!

Αυτή τη φορά, όσοι δεν θέλουν να ψηφίσουν τα κόμματα του φαύλου και ανίκανου πολιτικού συστήματος έχουν μια αξιόλογη επιλογή… Ελπίζω και εύχομαι να με διαψεύσετε και να δώσετε την ευκαιρία στους τρελούς και αδέσποτους να κάνουν τη διαφορά!

Παλαιότερα άρθρα: