Τσίπρας: Δεν διεκδικούμε ούτε 1 ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας. Ανίκανη η ΕΕ να αντιμετωπίσει το προσφυγικό

alexis_tsipras_0
Διαβάστε επίσης

Εκτενή αναφορά στο προχθεσινό ναυάγιο έκανε ο πρωθυπουργός, στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου. Αφορμή προκάλεσε το ερώτημα του γαλάζιου βουλευτή που ρώτησε αν η Ελλάδα πήρε οικονομικό αντιστάθμισμα. «Η Ελλάδα δεν διεκδικεί ούτε ένα ευρώ για να κάνει το καθήκον της», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Πόσο, αλήθεια, εσείς κοστολογείτε μία ανθρώπινη ζωή; Πόσο κοστολογείτε ένα παιδάκι πέντε χρονών που πνίγεται στις θάλασσες του Αιγαίου; Και εμείς πρέπει να το πάρουμε για να το σώσουμε! Πόσο κοστολογείτε ένα πιάτο φαϊ, μία αγκαλιά ανθρώπινη, μία κουβέρτα για να ζεστάνει αυτά τα παιδιά;», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Ακούστε, δεν απευθύνομαι σε εσάς! Απευθύνομαι στους Ευρωπαίους εταίρους, απευθύνομαι σε αυτούς που κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση, ο ελληνικός λαός είναι ένας φτωχός, αλλά πλούσιος σε αξίες και ανθρωπιά! Δεν διεκδικούμε, λοιπόν, ούτε ένα ευρώ! Ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που πεθαίνουν στην αυλή μας. Όποιος από εμάς εδώ είχε ανθρώπους που πέθαιναν στην αυλή του, θα διεκδικούσε να τους δώσει ένα πιάτο φαί και να τους σώσει» πρόσθεσε. «Η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, διδάσκει στους Ευρωπαίους εταίρους ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Είναι το πρόσωπο που δείχνει η Μυτιλήνη! Και όχι το πρόσωπο εκείνο στα σύνορα της Ουγγαρίας, όπου κάποιοι βάζουν τρικλοποδιές σε πρόσφυγες που κουβαλάνε μωρά παιδιά, προκειμένου να τους φωτογραφίσουνε!», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις ευθύνες της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, αλλά και τη μισαλλοδοξία που καλλιεργείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που προτιμούν να ορθώνουν τείχη αντί να συμβάλλουν με αλληλεγγύη στη λύση του μείζονος προβλήματος.

«Τα κύματα δεν ξεβράζουν μόνο νεκρούς πρόσφυγες και νεκρά παιδιά, αλλά ξεβράζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα όσοι σπείρανε ανέμους θερίζουν θύελλες, που αφορούν όμως κυρίως τις χώρες πρώτης υποδοχής» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα αίτια της προσφυγικής κρίσης.

Πέραν τούτου, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο ίδιος με τον Ματέο Ρέντσι για το προσφυγικό από τα τουρκικά παράλια, όταν η Ευρώπη ασχολούνταν μόνο με τη Λιβύη.

«Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για τα νεκρά παιδιά στις ακτές του Αιγαίου. Με τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται κατά χιλιάδες; Δεν τα συμπαθεί κανείς;» διερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός επιρρίπτοντας τις ευθύνες της Ευρώπης και καυτηριάζοντας τις αποφάσεις κρατών της ΕΕ να υιοθετήσουν τείχη για το προσφυγικό.

«Το ευρωπαϊκό όραμα γεννήθηκε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου και σήμερα πεθαίνει όταν κάποιοι ορθώνουν τείχη για να μην περάσουν οι πρόσφυγες» πρόσθεσε.

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να σώσουμε τους ανθρώπους και να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ως Έλληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει προσφυγιά». «Είναι επίσης καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην επιτρέψουμε άλλους νεκρούς, να μην γίνει το Αιγαίο μία θάλασσα νεκροταφείο».

Παλαιότερα άρθρα: