Τσίπρας: Συνεχίζω και με κυβέρνηση μειοψηφίας

tsipras3-7501
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως για πρώτη φορά ανεβάζει τόσο πολύ τους τόνους απέναντι στους 32 βουλευτές που δεν ψήφισαν τη συμφωνία και διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένος και αναγκασμένος να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας «μέχρι την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης».  Η σχετική συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις διεξήχθη κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στάση των 32 «καθιστά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς». Βέβαια το κατά πόσο τιμά τον εαυτό της η πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου με την υπογραφή του σκληρότερου μνημονίου παραμένει ανοιχτό ερώτημα το οποίο θα μπορεί να απαντηθεί μόνο στο βραχυπρόθεσμο μέλλον που θα έχουμε υπόψιν μας τις κινήσεις που έκανε για να βγάλει τη χώρα από το φαύλο κύκλο.

Κυβερνητικοί κύκλοι μετέφεραν μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους αποστάτες με το οποίο τονίζει ότι «προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Στη συζήτηση του πρωθυπουργού με στελέχη της κυβέρνησης ο ίδιος αναφέρθηκε στο επιχείρημα που εκφράστηκε από τους διαφωνούντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος και αφορούσε την αδυναμία να αποδεχθούν μία συμφωνία που είναι προϊόν εκβιασμού του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθύμισε ότι στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής «ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη». Ωστόσο όπως είπε, το γεγονός «ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μην μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Σε κάθε περίπτωση και παρά το ρήγμα κυβέρνησης και αριστερής πλατφόρμας, ούτε ο Τσίπρας σκοπεύει να διαγράψει κανέναν αλλά προς το παρόν ούτε και εκείνοι να φύγουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Ίσως φτάσει μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου, οπότε και θα γίνουν εκλογές. Όμως δεν είναι βέβαιο αν υπάρχει η πολιτική βούληση και προετοιμασία των αποστατών να προσχωρήσουν ή να δημιουργήσουν πολιτικό σχηματισμό που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Ακόμη τα πράγματα είναι πολύ ρευστά, κάτι που κρατά τις πιθανότητες για επερχόμενη πολιτική αστάθεια υψηλές.

Παλαιότερα άρθρα: