Τσιρώνης και Μανιάτης στο Ιnvesting in energy: Κοινωνική οικονομία αλλά και μεταλλουργική βιομηχανία

6e612f480e24405912aa217006d2ed7d_ydrogonanthrakes_1024_768________
Διαβάστε επίσης

Στο συνέδριο investing in energy βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, όπου τόνισε την ανάγκη κεντρικού ρόλου του Δημόσιου Τομέα  στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.

 

Για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα εκτίμησε ότι μπορούν να προχωρήσουν με τη μορφή της κοινωνικής οικονομίας και μέσω συνεταιρικών σχημάτων με τους ίδιους τους καταναλωτές. Εξέφρασε σε την εκτίμηση ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να υπάρχουν λιγότερες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες εάν ήταν συνέταιροι.

 

Ο ίδιος έκανε λόγο για σταθερό φορολογικό σύστημα, με γρήγορη απόδοση δικαιοσύνης και σταθερό χωροταξικό ως αιτήματα των επενδυτών. Στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι θα ανοίξουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στο κομμάτι της εξοικονόμησης, την αξιοποίηση των πόρων σε άλλες κατευθύνσεις και τον εξορθολογισμό της χρήσης ενέργειας. Ο αν. υπουργός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σε πρώτη φάση από το εισαγόμενο πετρέλαιο και τις εισαγωγές ενέργειας αλλά και στρατηγικά σε ορίζοντα 10ετίας -20ετίας και από τον εγχώριο λιγνίτη.

 

Παρόν στο συνέδριο ήταν και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος άσκησε κριτική στις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης για την ενέργεια και τόνισε τα αίτημα βήματα που έχουν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν αξιοποιούνται από τη σημερινή ηγεσία. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, την αξιοποίηση των εσόδων για το ταμείο αλληλεγγύης γενεών αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες και την παιδεία, την ανάπτυξη των έξυπνων μετρητών αλλά και για το χωροταξικό.

 

Τόνισε δε τις μνημονιακές της χώρας που αφορούν τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% για την οποία όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει μια σαφής εικόνα για το πως θα υλοποιηθεί και από αυτήν να προκύπτουν έσοδα για τη ΔΕΗ καθώς σε διαφορετική περίπτωση δε θα είναι αποδεκτή.

 

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη συνολική εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της χώρας μας όπως η ναυπηγική και η μεταλλουργική βιομηχανία. Σε συνδυασμό με τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να δημιουργηθεί το πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα θα γινόταν η μοναδική βάση υποστήριξης όλων των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

με πληροφορίες από capital

Παλαιότερα άρθρα: