Τζιχαντιστές: Καταστροφή μέρους σημαντικού αρχαίου ναού στην Παλμύρα

tzixantistes-new-2015-8-1
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε νέο έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς προχώρησαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους καταστρέφοντας μέρος τους Ναού του θεού Βήλου, στην Παλμύρα. Όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς στην Παλμύρα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο αυτό που αποτελεί μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα στη Συρία.
Δεν διευκρινίζεται η έκταση της καταστροφής τουλάχιστον προς το παρόν. Το παρατηρητήριο επικαλείται πληροφορίες από δίκτυο ακτιβιστών της περιοχής. Η πηγή που επικαλείται το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνει ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του το Ναό του θεού Βήλου, κτήριο της ρωμαϊκής εποχής. Καταλαβαίνουμε ότι οι καταστροφείς του ναού δεν θα σταματήσουν εκεί και ενδέχεται να συνεχίσουν με την ολοκληρωτική καταστροφή του ναού.

Δεν αποκλείεται άλλωστε να έχουμε σύντομα και κάποιο υλικό το οποίο το ίδιο το ΙΚ θα προωθήσει στα δυτικά μέσα προκειμένου να εντείνει την προπαγάνδα του εναντίον οποιουδήποτε πολιτισμού, ανατολικού και δυτικού, αρχαίου και σύγχρονου, το οποίο βλέπει ως εχθρό στην ραγδαία προέλασή του.

Παλαιότερα άρθρα: