«Τζον ο εκτελεστής» – Ποιος είναι ο δολοφόνος του αμερικανού δημοσιογράφου

«Tzon o ektelesths»
Διαβάστε επίσης

«Τζον ο εκτελεστής». Με αυτό τον τίτλο η Daily Mirror παρουσιάζει τον μαυροντυμένο τζιχαντιστή που σκότωσε τον αμερικανό δημοσιογράφο.

Λίγες ώρες μετά το παγκόσμιο σοκ που προκάλεσε το βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Τζέιμς Φόλεϊ, η Mirror επικεντρώνεται στο προφίλ του αδίστακτου δολοφόνου.

Ο τζιχαντιστής ακούγεται στο βίντεο να μιλά και να στέλνει το μήνυμά του προς τη διεθνή κοινότητα και προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο άντρας με το μαχαίρι στα χέρι του μιλά στα αγγλικά με φανερή την βρετανική προσφορά.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί ο τζιχαντιστής είναι Άγγλος και είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας Βρετανών μαχητών που εισήλθαν στις τάξεις των μαχητών του ISIS και χρησιμοποιούνται με την φύλαξη των ξένων ομήρων.

screen-shot-2014-08-21-at-9-09-46-am

Την μορφή αλλά και την χαρακτηριστική προφορά του μαυροντυμένου άνδρα αναγνώρισε ένας πρώην όμηρος των τζιχαντιστών. Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ανέφερε ότι εν λόγω τζιχαντιστής αυτοαποκαλείται «Τζον».

Ο ίδιος σύμφωνα πάντα με τον πρώην όμηρο ήταν φρουρά των ξένων ομήρων στην Ράκα, ένα από τα προπύργια του Ισλαμικού Κράτους, ενώ εκεί βρίσκονταν συνολικά τρεις Βρετανοί τζιχαντιστές που φρουρούσαν τους απαχθέντες.

Παράλληλα ο πρώην όμηρος είπε ότι ο «Τζον» είναι καλλιεργημένος, μορφωμένος και αφοσιωμένος στις αρχές της πίστης του Ισλάμ. Οι κρατούμενοι μεταξύ τους αναφέρονταν στους τρεις Βρετανούς φρουρούς τους ως «Οι Beatles» λόγω της εθνικότητάς τους.

Αναλύοντας το βίντεο, ειδικοί αναλυτές της φωνής και της γλώσσας όπως ο καθ. Paul Kerswill εκτίμησαν ότι ο «Τζον» μιλά τα «πολυπολιτισμικά αγγλικά του Λονδίνου, που συναντώνται περισσότερο στην περιοχή East End της πόλης».

Η δρ. Claire Hardaker, ειδική γλωσσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, συμφωνεί: «Είναι σίγουρα βρετανική η προφορά, από το νότο, πιθανότατα το Λονδίνο, ή ίσως το Κεντ ή το Έσεξ».

Εξάλλου βάσει των στοιχείων των βρετανικών υπηρεσιών, περίπου 500 Βρετανοί υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί στους τζιχαντιστές της Συρίας και του Ιράκ, μαζί με ακόμα 700 Γάλλους και 500 Βέλγους.

Το μήνυμά τους σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σαφές:  «Είμαστε σαν εσάς και ερχόμαστε για εσάς».

Παλαιότερα άρθρα: