Σε όλο και εντονότερη σύγκρουση Πολωνία – Γερμανία

germania_1
Διαβάστε επίσης

Οι τόνοι στη σύγκρουση της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας με τα δυτικά -και κυρίως με το Βερολίνο, κλιμακώνονται σοβαρά με αφορμή, τους νέους νόμους στη Βαρσοβία για το Συνταγματικό Δικαστήριο και τα κρατικά ΜΜΕ.

Ενώ το ΥΠΕΞ της Πολωνίας καλεί τον γερμανό πρέσβη για συζήτηση, ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης έφτασε στο σημείο να πει πως τα πράγματα θυμίζουν τις εποχές του ναζισμού.

Παράλληλα, οι αναφορές πως η ΕΕ εξετάζει να βάλει στο μικροσκόπιο τη χώρα γίνονται αντιληπτές από την πολωνική κυβέρνηση ως γερμανική υπεροψία.

Η δυσφορία είχε ξεκινήσει με τον αμφιλεγόμενο νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο, για τον οποίο πολλοί στις Βρυξέλλες είχαν εκφράσει, διπλωματικά, «σοβαρές επιφυλάξεις» για το αν συνάδει με τις αρχές του κράτους Δικαίου.

Το νόμο είχε παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση υπό το, αυτοδύναμο πλέον, PiS, και τον ακολούθησε δεύτερος νόμος που αφορούσε τη λειτουργία των κρατικών ΜΜΕ –που επίσης φάνηκε στις Βρυξέλλες άλλη μία ένδειξη «ροπής προς αυταρχισμό».

Στην ίδια τη Πολωνία, διοργανώνονταν πορείες υπέρ και κατά της νέας κυβέρνησης. Στις μεν κυριαρχούσαν οι πολωνικές σημαίες, στις δε οι μισές σημαίες ήταν ευρωπαϊκές.

Παρά το ότι ενδιάμεσα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποβάθμισε το ενδεχόμενο να τεθεί η Πολωνία σε «επιτήρηση» λόγω των νόμων (σε μία ιστορικά πρώτη ενεργοποίηση της σχετικών εργαλείων που έχει η ΕΕ), την Κυριακή η γερμανική FAS επανήλθε λέγοντας πως η Κομισιόν πρόκειται όντως να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πράγματι, τα ευρωπαϊκά χείλη που επικρίνουν ηχηρότερα τις κινήσεις της νέας πολωνικής κυβέρνησης είναι γερμανικά: Ο επίτροπος Έτινγκερ είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή ενώ επιπλέον, το Σαββατοκύριακο ακούστηκαν ξανά νέες επικρίσεις εναντίον της Βαρσοβίας –αυτή τη φορά, από τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς (επίσης γερμανό), ο οποίος είπε πως η πολωνική κυβέρνηση προσβλέπει σε «καθοδηγούμενη δημοκρατία κατά τα πρότυπα του Πούτιν».

Ο αρχηγός του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος είχε πει πως πρότυπο για την Πολωνία πρέπει να είναι ένα σύστημα α λα Ορμπάν –ο ούγγρος πρωθυπουργός μάλιστα ήταν ο πρώτος που επισκέφθηκε τον αρχηγό του PiS και προ ημερών υπερασπίστηκε τις κινήσεις της πολωνικής κυβέρνησης.

Η σύγκριση με τον Πούτιν ήταν σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη Βαρσοβία: Ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνεφ Ζιόμπρο, λιγότερο διπλωματικός από τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει ανοικτά τη γερμανική στάση με τον ναζισμό –προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, οργή στα γερμανικά αυτιά.

Ο υπουργός Ζιόμπρο ανέφερε σε ανοικτή του επιστολή: «Τέτοιες αναφορές από γερμανούς πολιτικούς ξυπνούν στους Πολωνούς τους πιο άσχημους συνειρμούς» είπε, για να διευκρινίσει ότι αυτό συμβαίνει και με τον ίδιο «που ο παππούς μου ήταν πολωνός αξιωματικός που είχε πολεμήσει εναντίον της γερμανικής καθοδήγησης» –όπως οι Πολωνοί μιλούν για τη ναζιστική Κατοχή.

Στη συνέχεια, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στη Βαρσοβία για «συζήτηση» το πρωί της Δευτέρας. Η κλήση έγινε επειδή «εκφράστηκαν αντιπολωνικές θέσεις από γερμανούς πολιτικούς», όπως ανέφερε το υπουργείο στις ανακοινώσεις του.

Ενδεικτικό του κλίματος στο φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο στην Πολωνία είναι το εξώφυλλο του εβδομαδίαιου περιοδικού Wprost: Σε αυτό, η Μέρκελ εμφανίζεται με ναζιστική στολή και μαζί με τους, Γιούνκερ, Σουλτς, Έτινγκερ και Φερχόφστατ (με ανάλογη αμφίεση) κοιτούν πάνω από έναν στρατιωτικό χάρτη. Ο τίτλος: «Θέλουν να ξανακατακτήσουν την Πολωνία».

Παλαιότερα άρθρα: