Wow you just killed Varoufakis!

var
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Σοφία Ραχμάνη

«Είναι ομόφωνοι στο μίσος τους για εμένα, κι εγώ καλωσορίζω το μίσος τους» «πρόκειται για γνωμικό που βρίσκεται κοντά στην καρδιά μου (και στην πραγματικότητα) αυτές τις μέρες» τουίταρε, όπως άλλωστε συνηθίζει,  ο Γιάνης Βαρουφάκης για να περιγράψει το κλίμα που επικράτησε στη Ρίγα της Λετονίας.

Το κακόγουστο “κράζεις-θαυμάζεις” δεν επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση του Βαρουφάκη ο οποίος φαίνεται να εκνεύρισε τους ευρωπαίους ηγέτες καθυστερώντας και άλλο τις διαπραγματεύσεις δημιουργώντας έτσι οικονομική ασφυξία στην χώρα.

Με απόφαση του Τσίπρα  ένας εσωτερικός ανασχηματισμός θέτει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συντονιστή της διαπραγμάτευσης, και τον Γιώργο Χουλιαράκη υπεύθυνο των κλιμάκιων του Brussels Group. Αν και η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη της στον Υπουργό Οικονομικών κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υποβάθμιση του ρόλου του.

Στα βασικά λάθη του Βαρουφάκη συγκαταλέγονται η πανηγυρική δήλωση του ότι θα διώξει την Τρόικα από τη χώρα την οποία απλώς μετονόμασε σε Θεσμούς, η προσβολή του προέδρου Eurogroup Ντάιζελμπλουμ στον οποίο απευθύνεται για να λάβει χρήματα, η ατελείωτη προβολή του στα social media, η προβολή του ίδιου και της γυναίκας του που πόζαραν με γκλάμουρ σε μια συνέντευξη, το σκάνδαλο με το μεσαίο δάχτυλο, η προχειρότητα και γενικότητα στις λίστες των μεταρρυθμίσεων και τέλος και σημαντικότερο η αλαζονεία και η τάση του να απευθύνεται στου Ευρωπαίους ηγέτες σαν να παραδίδει φροντιστηριακό μάθημα.

Τα παραπάνω μπορεί στην αρχή να προκάλεσαν θαυμασμό μετατρέποντας τον σε ήρωα που όρθωσε το ανάστημα του, σύντομα όμως οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Δημοσκοπήσεις που έγιναν το σαββατοκύριακο καθιστούν φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί συμφωνία και παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ακόμα και με υποχωρήσεις.

Η αποτυχία τόσο της στάσης που είχαν οι προηγούμενοι Υπουργοί που υπήρξαν ιδιαιτέρως συμβιβαστικοί με ζητήματα που θα έπρεπε να είναι εκτός διαπραγμάτευσης όπως η μείωση των συντάξεων και μισθών και η επιβολή του ΕΝΦΙΑ όσο και η αλαζονική στάση του Βαρουφάκη μας δείχνουν το δρόμο για το προφίλ και τη στάση που θα πρέπει να έχει ο νέος συντονιστής των διαπραγματεύσεων.

Για το καλό της χώρας λοιπόν ας ελπίσουμε πως ο χαμηλών τόνων Ευκλείδης Τσακαλώτος με το εξίσου εντυπωσιακό βιογραφικό θα μιλήσει μέσω της δουλειάς του και  με την ηρεμία και την ευγένεια του θα ανοίξει το δρόμο για να βγει σταδιακά η χώρα μας από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Άλλωστε ο Βαρουφάκης δεν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση αλλά καλείται να “παίξει” πιο ομαδικά αποδεικνύοντας ακριβώς πως η αλαζονεία, το θράσος και το μέχρι τώρα «one man show» του δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Παλαιότερα άρθρα: