Ως σχέδιο του Κρεμλίνου βλέπει ο Τούσκ την πολωνική πολιτική

donald-tusk-poland-eu
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ, είπε την Κυριακή ότι ανησυχεί για την ομοιότητα των πολιτικών που ακολουθεί η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας με αυτό που αποκάλεσε ως «σχέδιο του Κρεμλίνου».

Το κυβερνών πολωνικό Κόμμα για το Νόμο και τη Δικαιοσύνη (PiS) βρίσκεται ολοένα σε μεγαλύτερη αντιπαράθεση με τους κόλπους της ΕΕ και τον Τούσκ συγκεκριμένα από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στα τέλη του 2015, αν και οι προστριβές μεταξύ του Τούσκ και του PiS μαίνονται εδώ και πολλά χρόνια. Ειδικότερα, το PiS βρίσκεται σε διαμάχη με την Ένωση ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης και της θέσης των δικαστηρίων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης υπό περισσότερο κυβερνητικό έλεγχο.

Ο Τούσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας και αντίπαλος του αρχηγού του PiS, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, κέρδισε δεύτερη θητεία τον Μάρτιο ως πρόεδρος των συνόδων κορυφής της ΕΕ – με την Πολωνία να είναι η μόνη χώρα που καταψήφισε την παράτασή της.

«Τρομάζω! Μια έντονη διαμάχη με την Ουκρανία, απομόνωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απομάκρυνση από το κράτος δικαίου και τα ανεξάρτητα δικαστήρια, επίθεση στον μη κυβερνητικό τομέα και τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης – πρόκειται για τη στρατηγική του PiS ή σχέδιο του Κρεμλίνου; Πολλές οι ομοιότητες για να περάσουν απαρατήρητες» έγραψε ο Τούσκ στο Twitter.

Ο Τούσκ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι η Ουκρανία κάλεσε τον Πολωνό πρεσβευτή στο Κίεβο το Σάββατο, αφού η Πολωνία αρνήθηκε την είσοδο σε Ουκρανό αξιωματούχο, σε κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης με φόντο το ταραγμένο παρελθόν των δύο γειτόνων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για αυτό που περιέγραψε ως το σχέδιο του Κρεμλίνου. Τον Μάιο, ο ίδιος είχε καλέσει την Ομάδα των G7 να επιμείνουν στην πολιτική κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία για την κρίση στην Ουκρανία. Ο Τούσκ είχε στηρίξει επίσης κράτη-μέλη όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής στις προσπάθειές τους να αντιταχθούν στη δημιουργία ενός νέου αγωγού που θα συνέδεε τη Ρωσία και τη Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, η πολωνική κυβέρνηση αρνείται όλες τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τις Βρυξέλλες, ότι υπονομεύει δηλαδή το κράτος δικαίου ή ότι απομονώνει την Πολωνία στην Ευρώπη, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να επανεξετάσει το αναποτελεσματικό νομικό σύστημα της Πολωνίας και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Πολωνίας στην ΕΕ.

Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ζήτησε την Τετάρτη τιμωρία για την κυβέρνηση της ευρωσκεπτιστικής Πολωνίας, λέγοντας ότι η κυβέρνησή της υπονομεύει το κράτος δικαίου και προωθεί τη μισαλλοδοξία.

Παράλληλα, σε απάντηση στο σχόλιο του Τούσκ, η πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο έγραψε στο tweeter:

«O Ντόναλντ Τούσκ δεν έχει κάνει τίποτα για την Πολωνία. Σήμερα, χρησιμοποιώντας τη θέση του για να επιτεθεί στην πολωνική κυβέρνηση, επιτίθεται ουσιαστικά στην Πολωνία».

Τον Μάρτιο, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας κατηγόρησε τον Τούσκ ότι συνεργάστηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να βλάψει τα πολωνικά συμφέροντα μετά το αεροπορικό δυστύχημα του 2010 στο οποίο σκοτώθηκε ο δίδυμος αδερφός του Προέδρου, Λεχ Καζίνσκι, και άλλα 95 άτομα.

Ακολούθως, τον Απρίλιο, ο Τούσκ κατέθετε για οκτώ ώρες στο πλαίσιο ελέγχου από την δεξιά κυβέρνηση της Βαρσοβίας, τον οποίο χαρακτήρισε ως μια εκστρατεία για τη δυσφήμησή του.

Πηγές
Reuters
Euronews

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε