Χάκαραν αδιαβάθμητο ηλεκτρονικό υπολογιστή μέσα στο Λευκό Οίκο

hacking white house
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός 

Πρόσφατα χάκερς κατάφεραν να χακάρουν το αδιαβάθμητο δίκτυο υπολογιστών του Λευκού Οίκου. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι είχαν υποπτευθεί ύποπτη δραστηριότητα, αλλά χρειάστηκαν διάφορα βήματα προκειμένου να την εντοπίσουν.

Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται αλλά και ούτε για πότε έλαβε χώρα το γεγονός. Σύμφωνα με την Guardian ένας αξιωματούχος εξήγησε ότι η ανησυχητική δραστηριότητα έγινε αντιληπτή όταν αξιολογούνταν διάφορες πιθανές κυβερνοαπειλές οι οποίες γνωστοποιούνται καθημερινά στο Ειδικό γραφείο του Προέδρου.  Τη κατάστασης επιλήφθηκαν άμεσα οι ειδικοί του Λευκού Οίκου και μετά από το σύντομο επεισόδιο και την απώλεια σύνδεσης στο δίκτυο των υπολογιστών διάφορων υπαλλήλων, η εργασίες συνέχισαν κανονικά.

Αυτό που νωρίτερα είχε προκαλέσει εντυπώσεις ήταν ότι ενώ οι συναντήσεις του Εθνικού Συμβούλιο Ασφαλείας, γίνονται κανονικά στην ειδική αίθουσα του Λευκού Οίκου, εντούτοις είχαν γίνει σε διάφορες άλλες τοποθεσίες μέσα στον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το CBS News μία τέτοια συνάντηση έλαβε χώρα στο αμερικάνικο Πεντάγωνο και μια άλλη στο State Department την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι πρόσφατα ήταν πολλοί που επιχείρησαν κυβερνοεπιθέσεις στο δίκτυο του Λευκού Οίκου αναζητώντας ευαίσθητες κρατικές πληροφορίες. Στην παρούσα φάση βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης χωρίς να είναι σε θέση να δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για τον χαρακτήρα και τους υπεύθυνους της επίθεσης.

Η Washington Post  δημοσίευσε αναφορά σύμφωνα με την οποία υπήρχαν υποψίες για ρώσικο δάκτυλο πίσω από την επίθεση. Το 2008 αμερικανικές αρχές είχαν κατηγορήσει τις Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών για αντίστοιχη επίθεση σε διαβαθμισμένα δίκτυα του στρατού των ΗΠΑ. Προς το παρόν ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Είναι γνωστό ότι στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών εκτυλίσσεται ένα ακύρηχτος πόλεμος. Στην παρούσα φάση με το πεδίο των διεθνών σχέσεων να έχει ανεβάσει ιδιαίτερα τη θερμοκρασία, είναι πιθανόν να δούμε και άλλα ΄τετοια γεγονότα να ανακοινώνονται. Λέω ‘ανακοινώνονται’ και όχι ‘συμβαίνουν’, γιατί και μόνο η ανακοίνωση ενός τέτοιου γεγονότος αποτελεί πολιτική πράξη που στέλνει μήνυμα προς συγκεκριμένες αν και αδήλωτες κατευθύνσεις. Δεν είναι διόλου απίθανο άλλες πολλές κυβερνοεπιθέσεις να έχουν λάβει χώρα, να έχουν αντιμετωπιστεί και να μην έχουν προβληθεί καθόλου στη δημοσιότητα.

Παλαιότερα άρθρα: