Χαμενεΐ: Η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν είναι άνοιγμα προς τις ΗΠΑ

xamenei
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν μεταξύ της Τεχεράνης και των παγκόσμιων δυνάμεων δεν θα αποτελέσει άνοιγμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ενδέχεται ακόμα και να μπλοκαριστεί από τις δύο χώρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐτη τη Δευτέρα.

Ο συντηρητικός κληρικός και ανώτατη αρχή του Ιράν, έχει αποφύγει να κάνει αποφασιστικές δηλώσεις για την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα, η οποία στο μεταξύ πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, προτού τεθεί σε ισχύ.

«Νόμιζαν ότι αυτή η συμφωνία – και δεν είναι σαφές αν θα περάσει στο Ιράν ή στην Αμερική – θα ανοίξει την επιρροή τους  στο Ιράν», σημειώθηκε να υποστηρίζει ο Χαμενεΐ στην ιστοσελίδα του, στο πλαίσιο μιας συνάντησης με τα μέλη της Ένωσης Ισλαμικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.

«Εμείς από την πλευρά μας έχουμε μπλοκάρει αυτό το μονοπάτι και σίγουρα θα το εμποδίσουμε να αναπτυχθεί στο μέλλον. Δεν θα επιτρέψουμε καμία αμερικανική πολιτική, οικονομική ή πολιτιστική επιρροή στο Ιράν».

Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν ισχνές πιθανότητες να απορρίψει ο Χαμενεΐ τη συμφωνία αφότου έδωσε στον Πρόεδρο Χασάν Ρουχανί την πολιτική κάλυψη προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες. Παρόλα αυτά, διακατέχεται επίσης από μια βαθιά δυσπιστία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες εξακολουθεί να αναφέρεται ως το «Μεγάλο Σατανά».

Εάν τελικά η συμφωνία εφαρμοστεί, οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν θα πρέπει να αρθούν, ανοίγοντας μια αγορά περίπου 80 εκατομμυρίων ανθρώπων στις ξένες επενδύσεις μετά από χρόνια απομόνωσης.

Πηγές

Reuters

New York Times

 

Παλαιότερα άρθρα: