Νέο πλήγμα στην επιχειρηματικότητα

xrimata-euro-krisi-ellada-oikonomia-grexit
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νικήτας

Νέο πλήγμα στην επιχειρηματικότητα έρχεται να δώσει η φορολογία της τάξης του 29% για τις ελληνικές εταιρείες. Έκτακτη εισφορά 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του ενός εκατ. ευρώ και αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών στο 29% προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που κατέθεσε το Σαββατοκύριακο η Αθήνα στους δανειστές. Σημειώνεται πως εν Ελλάδι το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ήδη βεβαρυμμένο αφού εκτός από την υψηλή φορολογία, η γραφειοκρατία, η οικονομική αβεβαιότητα, οι μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Το στοίχημα και η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι να τροποποιήσει θετικά το modus operandi των Ελλήνων επιχειρηματιών με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και φυσικά την ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Πολιτικές υπερφορολόγησης διώχνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και αποθαρρύνουν τυχόν επενδύσεις στη χώρα μας αφού το κράτος θεωρείται συνεταίρος στην επιχείρηση- εταιρεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας είναι η μη καταβολή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Αποτελεί ένα τυπικό και συνάμα απλό παράδειγμα πως το κράτος από την μια ζητάει χρήματα αλλά από την άλλη δεν δίνει αυτά τα οποία οφείλει. Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την αντι επιχειρηματική νοοτροπία που κυριαρχεί και να καλλιεργήσει μια νέα αντίληψη και επιχειρηματική φιλοσοφία.

Παλαιότερα άρθρα: