Χάρβαρντ: Η χειρότερη διαπραγμάτευση του 2015 ήταν της Ελλάδας

alexis-tsipras2
Διαβάστε επίσης

Η διαπραγματευτική τακτική της Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα αναδείχθηκε ως η χειρότερη για το 2015, όπως φαίνεται στην ετήσια κατάταξη που κάνει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Στην σχετική περιγραφή, γίνεται αναφορά στον «πολεμικό τόνο» που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, στο δημοψήφισμα και στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν «ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του να αναγκαστούν να αποδεχθούν ένα ακόμα χειρότερο πακέτο από την Ευρώπη».

Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο εξηγεί πως ο νυν πρωθυπουργός προκειμένου να πετύχει μία συμφέρουσα συμφωνία για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ακολούθησε μία επιθετική πολιτική (στάση) που δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε. Όντας μη ικανοποιημένος από τη συμφωνία που προτάθηκε στο τραπέζι, εξηγείται, ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Με την επικράτηση του «όχι», η ελληνική οικονομία κατρακύλησε ακόμη περισσότερο, και ο Τσίπρας μαζί με την ομάδα του δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχτούν μία χειρότερη συμφωνία από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Το μάθημα;», «ένας συμβιβαστικός (σ.σ. ήπιος, συμφιλιωτικός) τόνος θα σας αποφέρει πολύ περισσότερα από μία αντιπαράθεση (σ.σ. ακροσφαλή διπλωματία), όταν έχεις τολμηρά αιτήματα».

(με πληροφορίες από ethnos.gr και pon.harvard.edu)

Παλαιότερα άρθρα: