Χίλαρι Κλίντον: Υποψήφια Πρόεδρος των ΗΠΑ

Hillary-Clinton
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η πρώην Πρώτη Κυρία, γερουσιαστής, Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον αποφάσισε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της για το χρίσμα των Δημοκρατικών προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ, για τις εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2016.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε απλά προς επιβεβαίωση κάποιων φημών που έλεγαν πως η Χίλαρι Κλίντον έψαχνε την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να υποβάλλει για άλλη μία φορά την υποψηφιότητα της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις Προεδρικές εκλογές. (υπενθυμίζεται πως ήταν υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008) Με ένα πάρα πολύ καλό επικοινωνιακά βίντεο που απεικονίζει διάφορα επαγγέλματα και τον κόπο που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητα της.

Πρώτες Αντιδράσεις

Φυσικά μετά από ένα νέο σαν και αυτό είναι φυσικό επακόλουθο να υπάρξουν είτε θετικές είτε αρνητικές αντιδράσεις. Θετική αντίδραση παρατηρήθηκε από τον νυν Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος και δήλωσε τα ακόλουθα: «Ήταν μια δεινή υποψήφια το 2008, υπήρξε σπουδαία σύμμαχός μου στις προεδρικές εκλογές, ήταν μια εξαίρετη υπουργός Εξωτερικών, είναι φίλη μου. Νομίζω ότι θα ήταν μια έξοχη πρόεδρος.»

Πέρα από την αντίδραση του Προέδρου καταγράφεται και η θετική αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φράνκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Bild την Κυριακή έγραψε ότι: «Η Χίλαρι Κλίντον… όχι μόνο έχει δείξει ότι είναι μια αξιόπιστη εταίρος για την Ευρώπη και φίλη της Γερμανίας, αλλά έχει επίσης αποδείξει ότι έχει σίγουρα ένστικτα στις διεθνείς κρίσεις – από το Αφγανιστάν ως την Μέση Ανατολή. Γνωρίζει και αντιλαμβάνεται τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ότι σε ταραγμένους καιρούς είναι σημαντικό η Ευρώπη να έχει έναν εταίρο στην ηγεσία των ΗΠΑ που δεν έχει ιδεολογικές προκαταλήψεις.»

Το αντίπαλο ρεύμα

Στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων έχει καταγραφεί η πρόθεση του Τζεμπ Μπους, γόνου της γνωστής οικογένειας, να θέσει την υποψηφιότητα του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για να μπορέσει να διεκδικήσει ο ίδιος το Προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου 2016, χωρίς όμως εκείνος να έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητα του.

Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα βήματα της υποψήφιας πλέον για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον είναι η επίσκεψη της την Τρίτη και Τετάρτη στην πολιτεία της Αϊόβα (πολύ σημαντική πολιτεία για την υποψηφιότητα της για το χρίσμα), όπου και θα ξεκινήσει η εσωκομματική διαδικασία στις αρχές του 2016.

Η Κλίντον θα πάρει μέρος σε μια συζήτηση με φοιτητές και εκπαιδευτικούς σε ένα κολέγιο στο Μοντιτσέλο, στην Άιοβα, την Τρίτη και κατόπιν θα συναντηθεί με ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στο Νόργουοκ, στην ίδια πολιτεία, κάνοντας, σύμφωνα με την εκστρατεία της, “συζητήσεις με καθημερινούς πολίτες της Άιοβα”.

Κλείνοντας, η υποψηφιότητα αυτή αν και καθόλου ξαφνική έχει αρκετές πιθανότητες να νικήσει την Προεδρική κούρσα, σε περίπτωση που το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων δεν βρει μία υποψηφιότητα αρκετά δυνατή για να μπορέσει να ανταγωνιστεί την επικοινωνιακή τακτική της Κλίντον. Σίγουρα το βίντεο με το οποίο ανακοινώνει την υποψηφιότητα της είναι αρκετά επικοινωνιακό και εστιάζει στα σημεία που πρέπει να εστιάσει η πολιτική των Δημοκρατικών.

Παλαιότερα άρθρα: