Χωρίς συμφωνία για κατώτατο μισθό, 120 δόσεις και πρώτη κατοικία φεύγουν οι θεσμοί

europaiki epitropi-troika GRECE FRAG 1
Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον τρεις σημαντικές εκκρεμότητες θα παραμείνουν μένουν ανοικτές μετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου διαβουλεύσεων με τα κλιμάκια των θεσμών. Το απόγευμα της Παρασκευής, οι αποστολές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποχωρούν από την Αθήνα έχοντας συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση σε έναν κατάλογο θεμάτων που πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 ή 20 Φεβρουαρίου. Και αυτό προκειμένου να υπάρξει χρόνο και για τους θεσμούς να συντάξουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στις εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνονται θέματα… πρώτης γραμμής:

Το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας παραπέμπεται να συζητηθεί περαιτέρω δια… αλληλογραφίας χωρίς πλέον να είναι δεδομένο ότι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη θα έχει οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και λήγει η περίοδος της παράτασης.

Εμπλοκή έχει σημειωθεί στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Ανοικτό παραμένει προς το παρόν και το τελικό ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μπορεί να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Πιθανότερο σενάριο να υπάρξει μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα στο +10% που ζήτησε η ελληνική πλευρά και στο «συμβολικό» +2% με το οποίο ήρθαν στις αποσκευές τους οι θεσμοί.

Για το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, η χθεσινή τοποθέτηση κυβερνητικού αξιωματούχου άφηνε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει καταθέσει αίτημα για ρύθμιση οφειλών στην εφορία σε 120 δόσεις. Αυτή η τοποθέτηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Από το να κατατεθεί το αίτημα άμεσα, από το να έχει κατατεθεί αίτημα για λιγότερες δόσεις μέχρι και το να συζητήθηκε το θέμα με τους θεσμούς και η ελληνική πλευρά να έχει φάει… πόρτα. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για μια «διπλωματική» δήλωση με την οποία η ελληνική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει χρόνο. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εγκρίνουν ρύθμιση οφειλών στην εφορία χωρίς πολύ συγκεκριμένα κριτήρια.

Παλαιότερα άρθρα: