«Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση»

searefugees-610x250
Διαβάστε επίσης
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών τη Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ είχε στο Βερολίνο ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Κομισιόν Δημήτρης Αβραμόπουλος
Επί τάπητος τέθηκαν καυτά ζητήματα της επικαιρότητας όπως οι απειλές που δέχεται η Ευρώπη από τους τζιχαντιστές, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ από την παράνομη μετανάστευση.
«Σε ότι αφορά τους ξένους μαχητές, συμφωνήσαμε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τις αεροπορικές εταιρείες είναι πολύ σημαντικές για τις διωκτικές αρχές» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και προσέθεσε:
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα σύστημα υποστήριξης για την τήρηση αρχείων με ονόματα επιβατών. Το σύστημα αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό ξένων μαχητών καθώς και εγκληματιών. Θα εργαστούμε από κοινού με τους υπουργούς όλων των χωρών μελών της ΕΕ καθώς και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τα κράτη – μέλη για τη βελτίωση των ελέγχων των ταξιδιωτικών εγγράφων και των επιβατών.
Σημείωσε επίσης πως το «δίκτυο επαγρύπνησης για τον εξτρεμισμό έχει αποδειχθεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την ανταλλαγή πληροφοριών προκειμένου να αποτραπεί Ευρωπαίοι, συχνά νέοι άνδρες και γυναίκες, να ασπάζονται το φανατισμό και να συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες».
«Σε ότι αφορά την προστασία των συνόρων, η συμμετοχή 21 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας στο πλαίσιο της FRONTEX στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε και προσέθεσε:
«Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής διαδικασίας παροχής ασύλου είναι επίσης υψηλής προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για την επιτυχία του συστήματος αυτού είναι κρίσιμης σημασίας όλα τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις νομικές τους υποχρεώσεις, καθώς υπευθυνότητα και αλληλεγγύη είναι στενά συνδεδεμένες».
Παλαιότερα άρθρα: