Χρήση χημικών εκ μέρους του Isis στη Μοσούλη αναμένουν οι ΗΠΑ

xhmika_isis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να χρησιμοποιήσει κάποια μορφή χημικών όπλων, καθώς θα προσπαθεί να αποκρούσει την Ιρακινή αντεπίθεση στην πόλη της Μοσούλης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, αν και υπάρχει η πεποίθηση ότι οι τεχνικές δυνατότητες της τζιχαντικής ομάδας να αναπτύξει τέτοια όπλα είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συλλέγουν συστηματικά θραύσματα πυρομαχικών προκειμένου να τα ελέγξουν για πιθανές χημικές ουσίες, δεδομένης της χρήσης παραγόντων μουστάρδας από το Ισλαμικό Κράτος κατά τους μήνες πριν από την έναρξη της επίθεσης της Δευτέρας στη Μοσούλη.

Σε ένα προηγουμένως άγνωστο περιστατικό, οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παράγοντα θειώδους μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους στις 5 Οκτωβρίου, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. Στη συγκεκριμένη επίθεση το Ισλαμικό Κράτος είχε στοχεύσει τοπικές δυνάμεις και όχι αμερικανικές ή άλλες συμμαχικές.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατακριτέα συμπεριφορά του Isis και την κατάφωρη περιφρόνηση για τις διεθνείς προδιαγραφές και τακτικές, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη», δήλωσε επίσημη αμερικανική πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει σημειώσει κάποια επιτυχία μέχρι στιγμής στην ανάπτυξη χημικών όπλων με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα συμβατικά όπλα εξακολουθούν να είναι η πιο επικίνδυνη απειλή απέναντι στην εκστρατεία των Ιρακινών και των Κουρδικών δυνάμεων.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι οι παράγοντες της θειώδους μουστάρδας μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες στο εκτεθειμένο δέρμα και τους πνεύμονες. Σε χαμηλές δόσεις, ωστόσο, δεν κρίνονται θανατηφόροι.

Αμερικανικές δυνάμεις περίπου 5.000 ατόμων βρίσκονται στο Ιράκ. Περισσότεροι από 100 από αυτούς είναι ενσωματωμένοι με τις ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις Peshmerga που συμμετέχουν ενεργά στην επίθεση στη Μοσούλη, συμβουλεύοντας τους στρατιωτικούς διοικητές και βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν ότι οι εναέριες δυνάμεις του συνασπισμού θα χτυπούν τους σωστούς στόχους. Στην παρούσα φάση, αυτές οι δυνάμεις δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές, τόνισαν κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ.

Πηγές: Euronews, Reuters

Παλαιότερα άρθρα: