Υποπτες ΜΚΟ της Ειδομένης στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ

mko
Διαβάστε επίσης

Από την προηγούμενη φορά που περί τους 700 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα με την πΓΔΜ, οι διωκτικές αρχές είχαν καταγράψει 15 ΜΚΟ, κυρίως παροχής ιατρικής περίθαλψης και σίτισης, τέσσερις από τις οποίες όμως έχουν «περίεργο» αντικείμενο: την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων. Υπάρχουν επίσης, κάποιοι Έλληνες, Γάλλοι, Ιταλοί και Γερμανοί εθελοντές ακτιβιστές, οι δραστηριότητες των οποίων διερευνώνται.

Στην ανεύθυνη φημολογία προστίθεται και το κάλεσμα που έχει απευθυνθεί μέσω κοινωνικών δικτύων και ιστοσελίδων του αντιεξουσιαστικού χώρου, για πορεία, ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.

Το νέο «κάλεσμα» βρήκε σε έναν βαθμό ανταπόκριση, με τις αρμόδιες αρχές να προσπαθούν και πάλι να πείσουν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα έκλεισαν και πρέπει να μετακινηθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό μίλησε στo Mega και επισήμανε ότι έχει ενταθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου σχετικά με το γεγονός ότι τα σύνορα παραμένουν κλειστά, ενώ στηλίτευσε το γεγονός πως είτε με καλό είτε με κακό σκοπό δημιουργούνται προσδοκίες σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο.

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχουν κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων, ενώ διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει τον κόσμο από την Ειδομένη σε καλύτερο μέρος, εκτιμώντας ότι η φημολογία μέχρι το απόγευμα θα αποδειχθεί ότι δεν έχει περιεχόμενο.

Και αυτή τη φορά στελέχη των αρμόδιων διωκτικών αρχών εξετάζουν τον ρόλο εθελοντών ακτιβιστών και μελών «παράξενων» ΜΚΟ, αναζητώντας στοιχεία για τους υπεύθυνους της διασποράς των ειδήσεων περί «ανοικτών συνόρων». Με τη βοήθεια μεταφραστών αναμένεται η λήψη καταθέσεων από πρόσφυγες στην Ειδομένη, σε μία προσπάθεια των διωκτικών αρχών να φθάσουν στην αρχική πηγή διακίνησης των ψευδών πληροφοριών. Μέσω αυτής της διαδικασίας οι αστυνομικοί επιχειρούν να εντοπίσουν ίχνη των απατεώνων… πωλητών ελπίδας στους πρόσφυγες και εκείνους που διαμοιράζουν φυλλάδια με χάρτες περάσματος στα Σκόπια, το οποίο όπως είναι φυσικό βρίσκει γρήγορα ανταπόκριση στις τάξεις των καταπονημένων προσφύγων, που αναζητούν την χαραμάδα διαφυγής προς την Ευρώπη.

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο, η συγκεκριμένες ενέργειες να εκπορεύονται από άτομα που με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν το «εμπόριο εικόνας» πόνου και εξαθλίωσης προσφύγων, και… εξαγωγή της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με άγνωστες προς το παρόν επιδιώξεις.

Παλαιότερα άρθρα: