Υπόθεση Ελληνικός Χρυσός: Άρχισε ο διάλογος υπουργείου – εταιρείας χωρίς σύγκλιση απόψεων προς το παρόν

ellhnikos-xrysos-2
Διαβάστε επίσης

Σε νέες συζητήσεις παραπέμπεται η υπόθεση της Ελληνικός Χρυσός, καθώς δεν προέκυψε σύγκλιση απόψεων μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τη διοίκηση της εταιρείας στη σημερινή συνάντηση τους, που πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Eldorado Gold (Ελντοράντο Γκολντ), ο οποίος -όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα- θα έχει συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, ενώ στις αναμενόμενες εξελίξεις στην υπόθεση περιλαμβάνονται:

- Η έκδοση πορισμάτων εντός της εβδομάδας, από περιβαλοντικές επιθεωρήσεις που έγιναν στην περιοχή, αναφορικά με το ενδεχόμενο παράβασης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και
- Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 2 Οκτωβρίου, της προσφυγής της εταιρείας κατά της απόφασης του υπουργού για την αναστολή λειτουργίας μέρους της εκμετάλλευσης.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα, μετά τη συνάντηση, ότι η ικανοποίηση του όρου για επιτόπου ημιβιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου μεταλλουργίας που έχει επιλέξει η εταιρεία, όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση, είναι απαράβατη προϋπόθεση για την οποία το υπουργείο δεν πρόκειται να “κλείσει τα μάτια”. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εργαζόμενοι μπορεί να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να αρθούν οι διαθεσιμότητες. Το υπουργείο κάλεσε επίσης την εταιρεία να βοηθήσει με τις κινήσεις της τον διάλογο λειτουργώντας πυροσβεστικά, δεδομένου ότι το κλίμα στην περιοχή είναι τεταμένο.

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ανέφερε ότι η συνάντηση έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό και ότι ξεκινά κάποιας μορφής διάλογος, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη, αλλά τα πράγματα προς το παρόν παραμένουν ως έχουν. Σε ερώτηση για πιθανή άρση των διαθεσιμοτήτων είπε ότι «είναι νωρίς ακόμη να πω κάτι σχετικά», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι καλό θα ήταν τα προβλήματα να λύνονται με το υπουργείο και όχι δια της δικαστικής οδού.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η αρχή ενός διαλόγου, και ένας δρόμος που θα μας πάει στο να συνεχιστεί η μεταλλευτική δραστηριότητα. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση, που θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά σε όλα τα μεταλλευτικά πεδία», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών-Υπαλλήλων Αγία Βαρβάρα.

«Δυστυχώς δεν βρέθηκε λύση από την πλευρά του υπουργείου ούτε της εταιρείας», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος των υπογειτών Χρήστος Ζαφειρούδας και τόνισε: «Εμείς ζητάμε να πάμε αύριο στη δουλειά. Θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε τις κινητοποιήσεις».

Παλαιότερα άρθρα: