Υποχρεωτική στα 18 για τους άνδρες και προαιρετική για τις γυναίκες η στράτευση

greekmarines-
Διαβάστε επίσης

Μία πρόταση που θα φέρει τα πάνω κάτω στην θητεία επεξεργάζεται το ΓΕΕΘΑ και προβλέπει την προαιρετική στράτευση γυναικών και την υποχρεωτική στράτευση στα 18 για τους άνδρες.

Η συγκεκριμένη πρόταση έχει τεθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την απόφαση αναμένεται να πάρει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος που θα αποχωρήσει από το αξίωμα του υπουργού σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με το onalert.gr.

Μάλιστα, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος είχε παρουσιάσει και την πρόταση στον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του την περασμένη Τρίτη. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν ενθουσιάστηκε ιδιαίτερα.

Το αίτημα για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 18 μήνες έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Πάντως το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στον στρατό ξηράς είναι υπαρκτό. Με αυτό το δεδομένο, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται το σχέδιο της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 για τους άνδρες και την προαιρετική στράτευση γυναικών με επιπλέον μόρια για το δημόσιο.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο οι γυναίκες που θα επιλέξουν να καταταγούν στο στρατό να έχουν ακόμη ένα κίνητρο. Ο χρόνος της θητείας τους που θα είναι από 12 μήνες και πάνω να «μετράει» ως συνταξιοδοτικός χρόνος και να έχουν βέβαια και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία για το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ.

Παλαιότερα άρθρα: