Ζ. Ντελόρ: Η ευρωζώνη είναι μη κυβερνήσιμη και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο

zak-ntelor
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Στα 90α του γενέθλια ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους της ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, ο Ζακ Ντελόρ, έκανε εχθές πολύ σκληρή κριτική στο σύστημα που διαχειρίζεται το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης.

«Κανείς δεν με άκουσε» κατά την εγκαθίδρυση του κοινού νομίσματος είπε ο μεγάλος πολιτικός. Ο ίδιος είχε από την αρχή του εγχειρήματος επισημάνει ότι χρειάζονται και οι δύο πυλώνες για να στηριχθεί το κοινό νόμισμα: ο οικονομικός και ο νομισματικός. Μόνο και με τους δύο αυτούς πυλώνες η Ευρωζώνη σήμερα θα ήταν ισορροπημένη. Ο ίδιος εξήγησε ότι από το 1997 επέμενε ότι παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά θέματα θα έπρεπε να δημιουργούνταν και συμφωνία συντονισμού κάποιων κοινών οικονομικών πολιτικών.

Ήδη πριν λίγο καιρό ο Ντελόρ είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή», όπως ανέφερε η εφημερίδα JDD.

Σήμερα πια ο ένας εκ των εμπνευστών της ευρωπαϊκής ενωποίησης δεν διστάζει να δηλώσει ότι « αυτό το σύστημα σήμερα (της ευρωζώνης), είναι μη κυβερνήσιμο (δεν μπορεί να κυβερνηθεί) και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Σε σχετική ερώτηση για την ελληνική οικονομική κρίση, ο Ζαν Ντελόρ, σημείωσε ότι «Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη «affection societatis» (στην Ευρώπη)». Η λατινική ρήση σημαίνει την κοινωνική αλληλεγγύη η οποία έχει εκλείψει παντελώς από τις σχεδιαζόμενες και επιβαλλόμενες πολιτικές.

«Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου»

Παλαιότερα άρθρα: