«Ζεσταίνουν» το Κυπριακό με νέα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στον ΟΗΕ

anastasiadis-akintzi
Διαβάστε επίσης

«Αναθέρμανση» των συνομιλιών για το Κυπριακό φαίνεται πώς επιζητούν ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί με στόχο η διαδικασία επίλυσης να προχωρήσει προς μια ολοκληρωμένη συμφωνία.

Με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαιώνουν ότι οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Αντόνιο Γκουτέρες να συναντηθούν μαζί του την Κυριακή το βράδυ, 4 Ιουνίου, στη Νέα Υόρκη.

Η γραπτή δήλωση αναφέρει: «Ο Γενικός Γραμματέας προσκάλεσε τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τον Ε/κ ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη στη Νέα Υόρκη, για μία κοινή συνάντηση για να συζητήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό και την πορεία προς τα εμπρός. Και οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν την πρόσκληση του» σημειώνεται και προστίθεται ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών «προσβλέπει να υποδεχθεί τους ηγέτες, μαζί με τον ειδικό του σύμβουλο, το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη το βράδυ του Σαββάτου και τη Δευτέρα το πρωί θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συγκάλεσε για αύριο στις 18.30 συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενόψει της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης, με τον γγ του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Κυριακής. Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι η πρόταση του για την σύγκληση διάσκεψης για το Κυπριακό στην Γενεύη «παραμένει στο τραπέζι». Ανέφερε πως θα επιμείνει στη θέση του και θα συζητήσει, εάν υπάρχει η προοπτική για δημιουργικό διάλογο, με δεδηλωμένη τη βούληση αυτών, τους οποίους αφορά η διεθνής πτυχή του Κυπριακού. Σημείωσε πως ο διάλογος «υπαγορεύει πάντα μια ελαστικότητα», διευκρινίζοντας ότι δεν είναι θέμα υποχωρήσεων, αλλά ζήτημα να δοκιμαστούν και να δώσουν απαντήσεις όσοι φέρουν ευθύνες στα θέματα της ασφάλειας- εγγυήσεων.

Σε συνέντευξη στο ΡΙΚ, η οποία θα μεταδοθεί απόψε, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει πως αυτό το οποίο θα συζητήσει με τον γενικό γραμματέα είναι «το πώς η συζήτηση θα μετατραπεί σε πραγματικό διάλογο και όχι διάλογο κωφών, με την ουσία της πτυχής της ασφάλειας, του εδαφικού και άλλων θεμάτων, τα οποία εκκρεμούν. Θα θέσει, τόνισε, και το γεγονός πως δεν μπορεί να τίθεται από τουρκικής πλευράς όρος για αναστολή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, όπως αξίωσε ο κύριος Ακιντζί προκειμένου να συμμετάσχει σε νέα διάσκεψη.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τονίζει πως « η Ελλάδα επιμένει σε προετοιμασία του εδάφους για νέα διάσκεψη». Στόχος, είπε, δεν είναι μια ακόμη εντυπωσιακή εμφάνιση και στο τέλος να προκληθεί άλλη μια απογοήτευση στο λαό. Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως δεν θα δεχθεί όρους και προϋποθέσεις για νέα διάσκεψη. Επικαλούμενος έρευνες για το Κυπριακό, ο Ακιντζί είπε ότι στο «βορρά» η πλειοψηφία θέλει ομοσπονδιακή λύση, ενώ στο «νότο» οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι υψηλό.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε