Ζώνη εκκαθάρισης από το Ισλαμικό Κράτος ετοιμάζουν ΗΠΑ και Τουρκία

zoni-ekatharisis-hpa-tourkia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται πάνω σε κοινά τους σχέδια προκειμένου να παρέχουν αεροπορική κάλυψη στους αντάρτες της Συρίας και από κοινού να καταστείλουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από μια λωρίδα γης κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ενισχύοντας την ασφάλεια του μέλους του ΝΑΤΟ και, ενδεχομένως, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Σύρους πολίτες.

Για καιρό ένα απρόθυμο μέλος της αμερικανικής συμμαχίας ενάντια στον ισλαμικό κράτος, η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα έκανε μια δραματική μεταστροφή με τη χορήγηση άδειας πρόσβασης στη συμμαχία στις αεροπορικές βάσεις της και την ελευθερία να βομβαρδίζουν στόχους στη Συρία συνδεόμενους με το τζιχαντικό κίνημα.

Παλεύοντας με περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, η Τουρκία έχει ενορχηστρώσει μακρά εκστρατεία για την «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στη βόρεια Συρία προκειμένου να κρατήσει το Ισλαμικό Κράτος και τους Κούρδους μαχητές μακριά από τα σύνορά της και να βοηθήσει να ανακόψει το κύμα των εκτοπισμένων αμάχων που προσπαθούν να τα διασχίσουν.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία που να έχει επιτευχθεί με την Ουάσινγκτον, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι δύο σύμμαχοι αναγνώρισαν από κοινού την ανάγκη να παρέχουν κάλυψη από αέρος στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

«Αυτό που έχουμε τώρα είναι η αεροπορική κάλυψη για την εκκαθάριση μιας περιοχής από το Daesh (Ισλαμικό Κράτος) και την υποστήριξη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης ώστε να μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε ζωντανά στο δίκτυο ATV.

«Δεν θέλουμε να δούμε το Daesh στα σύνορα της Τουρκίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Ουάσινγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι, δήλωσαν ότι οι συζητήσεις σχετικά με το μέγεθος και την έκταση της ζώνης κατά μήκος των τουρκικών συνόρων που θα εκκαθαριστεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και θα επιτρέψει στους μετριοπαθείς αντάρτες της Συρίας να λειτουργούν ελεύθερα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απέκλεισαν επίσης το ενδεχόμενο της κοινής επιβολής μιας επίσημης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και είπαν ότι το σχέδιο δεν είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» για τους πρόσφυγες από τη Συρία.

«Ο σκοπός της επιχείρησης είναι να καθαρίσουμε και να κλείσουμε τα σύνορα για το Daesh», δήλωσε υπό το καθεστώς της ανωνυμίας ανώτερος αξιωματούχος.

Το ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει για την ασφάλεια, την Τρίτη μετά από αίτημα της Τουρκίας. Η Άγκυρα αναμένεται να ενημερώσει τους συμμάχους της για τα μέτρα που λαμβάνει, αλλά δεν ζήτησε καμία υποστήριξη σε επίπεδο στρατευμάτων ή αεροπορικής κάλυψης κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη συνάντηση, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά για τις συζητήσεις.

«Η Τουρκία έχει ένα πολύ ισχυρό στρατό και πολύ ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, γι’ αυτό και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για οιαδήποτε ουσιαστική στρατιωτική υποστήριξη του ΝΑΤΟ», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο BBC.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: