Η γεωοικονομική επέλαση των Κινέζων

kina
Διαβάστε επίσης

Με ξέφρενο ρυθμό το κινεζικό κεφάλαιο καταλαμβάνει στρατηγικές θέσεις στην παγκόσμια οικονομία, μετατρέποντας την Κίνα πέρα από ατμομηχανή της διεθνούς παραγωγής σε παγκόσμια γεωοικονομική δύναμη. Τρεις τελευταίες επιτυχίες:

Πρώτον, στον πλήρη έλεγχο της Κίνας πέρασε ο πετρελαϊκός τομέας του Εκουαδόρ, δεύτερον, είναι πλέον από τους ισχυρούς βιομηχάνους και εργοδότες στην Ερυθραία και το σπουδαιότερο, η HSBC αναμένει το Renminbi (RMB), το επίσημο νόμισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να καταστεί πλήρως μετατρέψιμο μέχρι το 2017.

Το Εκουαδόρ που βρίσκεται σε δεινή θέση έπειτα από τον αποκλεισμό του από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, στράφηκε για βοήθεια στην Κίνα, με αντάλλαγμα την κάλυψη του 62% των δημοσιονομικών αναγκών του για το 2013 – ένα ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 6.2 δισ. δολάρια – το κράτος του Εκουαδόρ εκχώρησε στην Κίνα το 90% των δικαιωμάτων εξαγωγής του πετρελαίου του για τα επόμενα χρόνια.

Στην Ερυθραία, δημιουργούνται εργοστάσια σε τρεις μήνες με δυνατότητα παραγωγής υποδημάτων και ενδυμάτων σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό της Κίνας. Κάθε εργοστάσιο απασχολεί περί τα 2000 άτομα.

Σε ότι αφορά το κινέζικο νόμισμα Renminbi, η HSBC εκτιμά ότι θα μπορούσε να γίνει το νόμισμα με τον τρίτο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών παγκοσμίως εάν ήταν πλήρως μετατρέψιμο. Η Κίνα επιθυμεί το νόμισμά της να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και η ταχύτητα της αλλαγής προς αυτήν την κατεύθυνση είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κρατών που πραγματοποιούν συναλλαγές σε Renminbi μέσα σε έναν τυπικό μήνα αυξήθηκε από 80 πριν από 8 μήνες σε 160 σήμερα. Παρόμοια, το Κινεζικό νόμισμα το οποίο σήμερα κατατάσσεται στην 12η θέση παγκοσμίως ως νόμισμα πληρωμών βρισκόταν στην 20η θέση πριν από ένα μόλις χρόνο.

Οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον χρηματοοικονομικό τομέα της Κίνας προμηνύουν την διεκδίκηση ενός ισχυρού ρόλου στις διεθνείς αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία.

Οι εθελοντικές δράσεις “από καρδιάς” της Mondelez υποστηρίζουν την ΜΚΟ PRAKSIS

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε