Αλκοτέστ: Η… επιλεκτική τροχαία μας

asty_alkot
Διαβάστε επίσης

Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Κρίνοντας συχνά την ελληνική αστυνομία και τα πολλά λάθη της, βρίσκεσαι αντιμέτωπος με όσους υποστηρίζουν θερμά το… οποιοδήποτε «έργο» των δημοσίων οργάνων ενώ παράλληλα βρίσκεις υποστηρικτές όσους αντιτάσσονται σε οτιδήποτε κρατικό. Ε, λοιπόν τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα μόνο.

Ας σταθούμε στο θέμα του αλκοτέστ. Είναι μια πρακτική που σκοπό έχει να αποτρέψει τα τροχαία και να ενισχύσει την προσωπική μας ασφάλεια όσο και την ακεραιότητα των συμπολιτών μας. Στην περίπτωση που αισθανόμαστε πως μπαίνει εμπόδιο στη διασκεδαστική μας νύχτα, όπου θα μας κεράσουν 5 σφηνάκια, δύο ποτά και τρία υποβρύχια, ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε πως από την ώρα που είμαστε ενήλικες και νιώθουμε αρκετά υπεύθυνοι ώστε να ψηφίζουμε –για να αναλωνόμαστε στα ίδια λάθη- θα πρέπει να επιδείξουμε την ανάλογη υπευθυνότητα και στην οδήγησή μας.

Τάσσομαι υπέρ του αλκοτέστ, όσο κι αν νιώθω ότι κι εμένα την ίδια με δεσμεύει τη νύχτα που θα βγω και θα είμαι η οδηγός της παρέας. Το πρόβλημα αρχίζει, όμως, όταν μπλέκεται η λειτουργική ουσία της δραστηριότητας του αλκοτέστ με την επιλεκτική τακτική της τροχαίας. Όταν έρχεται η στιγμή που καταλαβαίνουμε ότι εκείνοι οι «λειτουργοί» αστυνομικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η σημασία του αλκοτέστ έγκειται στα χρήματα κι όχι στην ασφάλεια.

Ας γίνουμε πιο ξεκάθαροι, σημειώνοντας προς αποφυγή παρεξηγήσεων πως αυτό το κείμενο δεν αναφέρεται φυσικά στο σύνολο των υπαλλήλων της τροχαίας.

Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης παραθέτω επί λέξει τις παραγράφους του κανονισμού που αφορούν τα όρια και τις ποινές γύρω από το αλκοτέστ: Όποιος οδηγεί όχημα υπό την επίδραση οινοπνεύματος τιμωρείται ως εξής:

α) Με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του κυμαίνεται από 0,50 g/l έως 0,80 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

β) Με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ και με αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για ενενήντα (90) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 0,80 g/l και μέχρι 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του τριμήνου, μόνο με την προσκόμιση του αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

γ) Με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών, διοικητικό πρόστιμο χιλίων διακοσίων (1.200,00) ευρώ και αφαίρεση, επιτόπου, της άδειας ικανότητας οδηγού για εκατόν ογδόντα (180) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα, εάν η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα του είναι άνω του 1,10 g/l, μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας, ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου. Στην περίπτωση αυτή η άδεια ικανότητας οδηγού επιστρέφεται μετά την παρέλευση του εξαμήνου, μόνο με την προσκόμιση αποδεικτικού καταβολής του διοικητικού προστίμου.

δ) Στις πιο πάνω περιπτώσεις α΄, β΄ και γ΄ το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του παρόντος και των, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκδιδόμενων αποφάσεων. Ο έλεγχος και η βεβαίωση των παραβάσεων της παρούσας παραγράφου γίνεται από συνεργείο δύο τουλάχιστον αστυνομικών ή λιμενικών, εκ των οποίων ο ένας είναι Ανακριτικός υπάλληλος.

Όταν λοιπόν το αγαπητό όργανο της τάξης σου κάνει σήμα να σταματήσεις κατά την επιστροφή σου από μια ξέφρενη νύχτα, και ενώ τα πόδια σου έχουν μουδιάσει από το φόβο του προστίμου, φυσάς και το «αντιπαθητικό» μηχανηματάκι δείξει 0,45 αρχίζει το κομφούζιο. Διότι, σε πολλές περιπτώσεις ο αστυνομικός θα σου κόψει το πρόστιμο των 700 ευρώ, θα σου αφαιρέσει την άδεια για 90 μέρες, όπως προβλέπεται και έπειτα θα σου πει καληνύχτα, θα πάρεις το αυτοκίνητό σου και θα επιστρέψεις σπίτι κλαιγοντας. Συνεπώς, και την ωραιότατη είσπραξη του έκανε το κράτος και σε τιμώρησε προς αποφυγή μελλοντικής επανάληψης της πράξης σου. Το εύλογο κι αθώο ερώτημα σε τέτοια περίπτωση πρωτοφανούς ανικανότητας της τροχαίας, είναι που ακριβώς εμπίπτει η ασφάλεια; Θα σας πω εγώ, πουθενά!

Διότι τι σημασία έχει που σε όλες τις περιπτώσεις άνω του ορίου προβλέπεται ακινητοποίηση του οχήματος; Τι σημασία έχει όταν βαριέσαι να ασχοληθείς ή όταν ο οδηγός είναι ξάδερφος της γυναίκας σου ή ακόμα κι όταν είναι μια 20χρονη με γλυκό χαμόγελο;

Διανύουμε μια από τις δυσκολότερες εποχές οικονομικά και η βαρύτητα συνεχίζει να πέφτει μόνο στους τρόπους που θα εισπράξουμε από τους πολίτες! Έρχομαι εγώ ταπεινά και ερωτώ: εάν τη στιγμή που έχοντας πάρει το τσουχτερό σου πρόστιμο και ξεκινάς το αυτοκίνητο, χτυπήσεις έναν άνθρωπο σε απόσταση δέκα μέτρων από το μπλόκο του αλκοτέστ, πως επιρρίπτονται οι ευθύνες; Θα αφαιρεθεί η άδεια από το συγκεκριμένο αστυνομικό που σε άφησε να φύγεις γνωρίζοντας πως δεν είσαι σε θέση να οδηγήσεις;

Δύσκολο να απαντηθεί καθώς δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τέτοιας φοβερής σύμπτωσης.
Έχω ζήσει στο φιλικό μου περιβάλλον, όμως, περίπτωση κατά την οποία ο οδηγός –μεθυσμένος-έχει λάβει πρόστιμο 3 φορές, με συνέπεια να του αφαιρεθεί το δίπλωμα, όπου και στις τρεις φορές έχει επιστρέψει σπίτι του οδηγώντας ο ίδιος!

Σίγουρα υπάρχουν αστυνομικοί με αίσθημα υπευθυνότητας, σίγουρα κυκλοφορούν αστυνομικοί που πραγματικά μέσα τους έχουν την ανάγκη να προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό και σίγουρα υπάρχουν αστυνομικοί και πολίτες που νιώθουν μέσα τους ντροπή για όσους εξισώνουν την ασφάλεια των πολιτών με τα χρήματα.

Κλείνοντας θέλω να σας αφήσω με μια σκέψη προς όσους έχουν τραυματιστεί από μεθυσμένο οδηγό, προς όσους έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από μεθυσμένο οδηγό, προς όλους όσους αγανακτούν με αυτή την αδιανόητη έλλειψη υπευθυνότητας: αναλογιστείτε τη σοβαρότητα της κατάστασης σκεπτόμενοι πως ο μεθυσμένος οδηγός της τραυματικής εμπειρίας σας, ίσως μόλις είχε περάσει από αλκοτέστ.

Παλαιότερα άρθρα:

17 απαντήσεις στο “Αλκοτέστ: Η… επιλεκτική τροχαία μας”

  1. I just want to mention I am all new to blogging and site-building and definitely liked this web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You amazingly come with very good well written articles. Cheers for revealing your blog.

  2. I absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be precisely what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a number of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!

Σχολιάστε