Ανάπτυξη με κατακλυσμό φόρων δεν γίνεται…

editorial-6-10
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Ceteris Paribus

Οι διακηρύξεις (βλέπε προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή) λένε ότι βασικός άμεσος στόχος είναι η ανάπτυξη, αλλά το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει μία διετία ύφεσης, φέτος και το 2016. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν σε διάστημα ουσιαστικά 15 μηνών θα επιπέσουν επί της οικονομίας νέα μέτρα συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ νέοι φόροι; Όπως το έλεγε πολύ σωστά και ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να πραγματοποιήσει τη «στροφή στο ρεαλισμό» του νέου μνημονίου, ανάπτυξη με συνεχείς νέες περικοπές και νέους φόρους δεν μπορεί να υπάρξει.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ περικοπών και φόρων έχει αυτή τη φορά ανατραπεί σημαντικά υπέρ των φόρων, αφού η προσαρμογή αυτή τη φορά στηρίζεται κατά 62,5% στους νέους φόρους και κατά 37,5% στις νέες περικοπές.

Ο παραλογισμός αυτής της μεθόδου προσαρμογής γίνεται φανερός από το εξής προφανές δεδομένο: προβλέπονται 4 δισ. ευρώ νέοι φόροι για να παραμείνουν τα δημόσια έσοδα το 2016 στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το 2015! Με λίγα λόγια, οι νέοι φόροι και οι νέες περικοπές μειώνουν τα δημόσια έσοδα, το μνημόνιο απαιτεί παρ’ όλα αυτά να αυξάνονται, οπότε νέοι φόροι και νέες περικοπές έρχονται για να διατηρείται το επίπεδο των εσόδων… σταθερό!

Έτσι, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αποτυπώνει τα δεδομένα μίας ακόμη διετίας ύφεσης και οικονομικής μιζέριας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του πίνακα που παραθέτουμε.

proipologismos
 

 

  • Ύφεση μέχρι και τα τέλος του 2016. Προστιθέμενη στην ύφεση των 7 συνεχόμενων ετών από το 2008 έως και το 2014, σημαίνει μια σωρευτική απώλεια του ΑΕΠ που φτάνει πλέον το 30%! Το φαινόμενο (9 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης και μείωση ΑΕΠ 30%) είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά σε καιρό ειρήνης!
  • Η δημόσια αλλά και η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται (εντελώς αναμενόμενα με αυτό τον ορυμαγδό μέτρων) ότι θα μειωθούν τόσο το 2015 όσο και το 2016.
  • Εντυπωσιακή είναι η πρόβλεψη για τη μείωση στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου για φέτος (-16,5%!) και μάλλον μη αναμενόμενη η αύξησή της (4,5%) το 2016 παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση.
  • Οι εξαγωγές μειώνονται, και την κατάσταση στο ισοζύγιο «σώζει» η μείωση και των εισαγωγών (-3,6% το 2015), όχι όμως για καλό λόγο αλλά εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης.
  • Οι εκτιμήσεις για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ φαίνονται μάλλον αισιόδοξες (αποπληθωρισμός -2,6% το 2014, αλλά μόλις -0,7% το 2015 και θετικός 1,1% το 2016, παρά την ύφεση και τη μείωση της κατανάλωσης). Σημειώνεται ότι ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ προστίθεται στους ρυθμούς ανάπτυξης, οπότε τους μειώνει αν είναι αρνητικός ή τους αυξάνει αν είναι θετικός…
  • Ο μεγάλος δείκτης κοινωνικής μιζέριας, όμως, είναι η πρόβλεψη για αύξηση του ποσοστού ανεργίας τόσο το 2015 όσο και το 2016 έως τα όρια του 26%.

 

 

Παλαιότερα άρθρα:

Μία απάντηση στο “Ανάπτυξη με κατακλυσμό φόρων δεν γίνεται…”

  1. Μπορεί ο πρωθυπουργός να ομιλεί γιά την περιπόθητη Ανάπτυξη , όπως έκαναν και άλλοι υπουργοί και πρωθυπουργοί προ αυτού κατά την διαρρεύσασα 5-ετία. Ο Στουρνάρας , μάλιστα , ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ , προέβλεπε το 2010 , ότι η Ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσει το β’ εξάμηνο του 2011 ! Γιά την αποτυχία του αυτή , ανταμείφθηκε με το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομικών και με την διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Έδειξε ότι δεν φοβάται ούτε την αποτυχία ,ούτε την γελοιοποίηση οι οποίες είναι αρετές που σήμερα σπανίζουν …Προ 20-ετίας περίπου είχε δημοσιευθεί στις ΗΠΑ , μελέτη με τίτλο “Succeeding through Failure” ,που είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ο συγγραφέας έδινε παραδείγματα πολύ γνωστών Αμερικανών πολιτικών που στην ζωή τους “πέτυχαν αποτυγχάνοντας” , μεταξύ αυτών oι Richard Nixon , Πρόεδρος των ΗΠΑ και Robert Mc Namara , Υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ επί προεδρίας L. Johnson..!

    Ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΕ στην Ελλάδα του ευρώ , διότι κάτι τέτοιο το εμποδίζουν οι δανειστές μας , αφού προτιμούν να λεηλατήσουν την Χώρα μας αρπάζοντας το σύνολο της δημόσιας περιουσίας της που είναι υποθηκευμένο με βάση τα μνημόνια των Σαμαρά, Βενιζέλου και Παπαδήμου που αυτοί υπέγραψαν “αυτοβούλως” και “αμετακλήτως” !! Οι δανειστές μας δεν έχουν κανένα λόγο και συμφέρον να επιτρέψουν στην Ελλάδα να δημιουργήσει ξανά βιομηχανία γιά να τους ανταγωνισθεί . Απλά πράγματα, που επειδή πονάνε , δεν θέλουμε να τα αντιληφθούμε και να τα ξεπεράσουμε !!! Ο Νόαμ Τσόμσκι το έχει ήδη αντιληφθεί και μας έχει δημόσια προειδοποιήσει , αλλά εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε …

Σχολιάστε