Ανοίξτε την Αμφίπολη, κυρία Μενδώνη!

tymvos amfipoli karyatida editorial
Διαβάστε επίσης

“Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος”; Έτσι φαίνεται, αν κρίνουμε από το παγκόσμιο ενδιαφέρον για τον τάφο της Αμφίπολης. Ενδιαφέρον που θα μπορούσε να γίνει ακόμη μεγαλύτερο και σωστά στοχευμένο ώστε να αποδώσει υψηλές προστιθέμενες αξίες σε όλο το φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα: εθνικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, κλπ. Αυτό όμως έχει ως προϋπόθεση να υπάρχει μια άλλη αντίληψη πολιτιστικής διαχείρισης, όπως την περιέγραψε στο RizopoulosPost ο Όμηρος Τσάπαλος σε σχετικό άρθρο.

Με δυο λόγια αυτό θα σήμαινε μια ανοιχτή Αμφίπολη στο παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως εκφράζεται μέσα από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία καταφθάνουν και… «τρώνε πόρτα». Η χώρα που για τουριστική προβολή «καίει» κάθε χρόνο μερικά εκατομμύρια με αμφίβολα αποτελέσματα για τον τουρισμό αλλά με όφελος για τις προσωπικές δημόσιες σχέσεις του εκάστοτε υπουργού τουρισμού και του προέδρου του ΣΕΤΕ, κάνει το απολύτως παράλογο. Κλείνει την πόρτα σε μια πρωτόγνωρη, δωρεάν θετική δημοσιότητα, η οποία μάλιστα απευθύνεται σε τμήματα της παγκόσμιας κοινής γνώμη που έχουν ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό και όχι για το ξεσάλωμα στο Φαληράκι.

Κι ακολουθείται αυτή η παράλογη στάση διότι «έτσι θέλουν οι αρχαιολόγοι». Σέβομαι απεριόριστα τη δουλειά τους αλλά κάποια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με το «σφυράκι». Το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να αφεθεί η διαχείρισή του στη ρουτίνα των αρχαιολόγων, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος συζητά για αυτό κι εμείς δεν είμαστε ικανοί να είμαστε καθημερινά μέρος αυτής της συζήτησης με παροχή πληροφοριών και ενημερωτικού υλικού. Διότι οι έλληνες αρχαιολόγοι αντί να πλακώνονται στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια γιατί ο καθένας έχει τη δική του «ατζέντα» στον μικρόκοσμο του ελληνικού πανεπιστημίου θα έπρεπε κάθε μέρα να είναι «πρεσβευτές» της Αμφίπολης στα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, χωρίς προσωπικούς εγωισμούς και δεύτερες σκέψεις.

Πώς να γίνουν όμως όλα αυτά όταν το «ψάρι μυρίζει από το κεφάλι»; Τον «πολιτισμό» της εσωστρέφειας, της κλειστής πόρτας και της δημοσιοϋπαλληλικής ραστώνης όπως τον εκφράζει η «ισόβια» γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαίρει της απολύτου προστασίας του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Η πολιτική του «τίποτα» έχει καταστεί η μοναδική πολιτική πολιτιστικής διαχείρισης στη χώρα που ό,τι έχει και δεν έχει το χρωστά στον πολιτισμό των προγόνων μας.

Η εμμονή στο λάθος είναι ό,τι χειρότερο. Έστω και τώρα ας γίνει μια προσπάθεια να σταματήσει αυτός ο «αυτισμός» που σχετίζεται με προσωπικές ανασφάλειες, ιδιοτελή συμφέροντα και σχέσεις πολιτικο-ακαδημαικής διαπλοκής. Ανοίξτε την Αμφίπολη, κυρία Μενδώνη. Κι αν δεν μπορείτε, επιτέλους παραιτηθείτε!

ΥΓ: Στον Τασούλα, «έτυχε». Θα πρέπει να μάθει όμως πως στην πολιτική χρειάζεται να χαλάς και «χατίρια» για να κάνεις το σωστό. Εκτός αν έχει «εσωτερική πληροφόρηση» και φοβάται αυτό που θα βρεθεί…

Παλαιότερα άρθρα:

11 απαντήσεις στο “Ανοίξτε την Αμφίπολη, κυρία Μενδώνη!”

 1. Προσωπικά πιστεύω ότι καλά κάνουν οι αρχαιολόγοι και δεν έχουν δώσει ακόμα την Αμφίπολη στο κοινό. Έχουν πολύ δουλειά ακόμα να κάνουν καθώς φαίνεται. Ο τάφος συνεχώς μας εκπλήσει. Όλο και κάτι κρύβει που ανατρέπει τα δεδομένα. Ασ αφήσουμε τους αρχαιολόγους να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους και θα τα μάθουμε όλα όταν και όπως πρέπει και αρμόζει στην περίσταση.

 2. Κάντε την Αμφίπολη μπατε σκύλοι αλέστε ……. Για να κάνουν όπως θελουν την δουλεια τους οι δημοσιογράφοι …. Μου αρέσει έχετε άποψη για ολα ….!
  Μπερδεύει τον τουρισμό με την αρχαιολογία …. Ο τουρισμός θέλει οργάνωση και η αρχαιολογία γνώση και υπομονή , και οι άσχετοι δημοσιογράφοι μπορούν να επισκεφτούν τα ευρήματα όταν ανοίξουν οι πύλες για το κοινό .
  Εχω μια αίσθηση οτι το υπουργείο πολιτισμού εχει διαχειριστή σωστά την προβολή των ανασκαφών …

 3. Γιατί Φιασκο η Αμφίπολη?
  Μηπως περιμέναμε να βγει ο Μεγας Αλέξανδρος να μας πεί οτι θα μας σωσει απο τους εχθρους μας?
  Αν αυτό το μνημείο βρισκόταν καπου εδω γύρω , θα είχε γίνει προορισμός επισκέψιμος για τους τουρίστες.
  Εμεις τωρα τι παμε να κανουμε?
  Να ξεθωριασουμε την αξια του μνημείου?
  Να διωξουμε όλους τους πιθανους οικονομικούς πόρους ?
  Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα μνημεία της Ελλάδας για να γεμίζουμε σελίδες με αρνητικές για την χώρα απόψεις
  Dayrise holidays
  Τουριστικός Οργανισμός

 4. Necessary to send you that little or no remark just to many thanks yet again of these spectacular techniques you might have provided in this article. It’s so particularly generous with normal folks just like you to provide unreservedly what many of us may have marketed just as one guide to earn some dough on their own, primarily considering that you might have completed it in case you wanted. The tactics also acted to become fantastic way to understand that most people have similar desire equally as my to know significantly more concerning this condition. I’m there are many easier opportunities beforehand those of you that read through your site post.

Σχολιάστε