Αντίποινα της Κίνας σε ΗΠΑ: Δασμοί σε 128 αμερικανικά προϊόντα

hpa
Διαβάστε επίσης

Την επιβολή επιπρόσθετων εισαγωγικών δασμών ύψους έως και 25% σε 128 προϊόντα που εισάγονται στη χώρα από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Κίνα, σε αντίποινα για τους δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο, ενισχύοντας τους φόβους που θέλουν να πλησιάζει ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ των προϊόντων με επιπρόσθετους δασμούς συγκαταλέγονται το κατεψυγμένο χοιρινό κρέας, το κρασί, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί κτλ.

Η κινεζική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο μήνα ότι θα επέβαλε τους δασμούς αυτούς σε αντίποινα για την κίνηση της Ουάσινγκτον.

Οι δασμοί αυτοί συνδυαστικά θα έχουν κόστος ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμερικανικές εταιρείες. Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία επιβάλλονται οι νέοι δασμοί -το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή σήμερα- αντιστοιχεί σε εκείνον που είχε δημοσιοποιήσει το Πεκίνο την 23η Μαρτίου.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει βγάλει ακόμα κάποια ανακοίνωση σχετικά με την κίνηση του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τον διάσημο καθηγητή του Yale, Ρόμπερτ Σίλερ, οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν είναι προετοιμασμένες για έναν εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, καθώς δεν είναι σε θέση να βγάλουν τον ασιατικό γίγαντα από τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και τις αλυσίδες προμηθειών.

«Το πρώτο πράγμα που θα γίνει είναι να ξεσπάσει μία οικονομική κρίση γιατί αυτές οι εταιρείες έχουν χτιστεί πάνω σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχουν αναπτύξει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και τρόπους για αν λύνονται θέματα. Πρέπει να ξαναβρούμε όλα αυτά σε κάποια άλλη χώρα, όταν οι εισαγωγές θα κοπούν», είχε αναφέρει ο Σίλερ πριν την ανακοίνωση των δασμών της Κίνας.

Παλαιότερα άρθρα:

4 απαντήσεις στο “Αντίποινα της Κίνας σε ΗΠΑ: Δασμοί σε 128 αμερικανικά προϊόντα”

  1. I just want to say I’m all new to blogging and definitely liked this blog. Likely I’m planning to bookmark your website . You actually have incredible article content. Thank you for revealing your website page.

Σχολιάστε