Από πού θα βρεθούν τα ισοδύναμα; Τα αγκάθια της Διαπραγμάτευσης

ola-sti-fora-gia-to-perivoito-elachisto-engyimeno-eisodima
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Έντονη ‘’κοινοβουλευτική δράση’’ είχαμε χθες στην Βουλή, καθώς είχαμε την κατάθεση δύο νομοσχεδίων. Το πρώτο αφορούσε την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και το δεύτερο κάποιες ρυθμίσεις για τις εκκρεμότητες που θα δημιουργηθούν.

Σε αυτό το πνεύμα, η Κυβέρνηση μέχρι και χθες το απόγευμα έκανε αγώνα δρόμου για να προσπαθήσει να καταλήξει στα κάποια τέλοςπάντων ισοδύναμα. Γιατί μια κωλυσιεργία και μια αδιαλαξία σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλη την συμφωνία του Προγράμματος Στήριξης που υπεγράφη προ διμήνου.

Ωστόσο τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης δεν είναι τα προαναφερόμενα νομοσχέδια, αλλα τα θέματα της καυτής πολιτικής ατζέντας όπως για παράδειγμα:
1)O ΦΠΑ στην Ιδ.Εκπαίδευση
2)Τα κόκκινα δάνεια
3)Τα ζητήματα του Ιδιωκτισιακού καθεστώτος των Φαρμακείων

Από αυτά στον ΦΠΑ, οι εταίροι μας δείχνουν ιδιαίτερα αρνητικοί στην Ελληνική πρόταση με τον κλιμακωτό ΦΠΑ, και φαίνεται να μην την αποδέχονται, Ενώ για τα κόκκινα δάνεια, υπάρχουν και εκεί διαφωνίες με τον τρόπου που θα πρέπει να τα ‘’ξεφορτωθούν’΄οι Ελληνικές Τράπεζες, και τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς. Τέλος για τα φαρμακεία, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας, αναπροσάρμοσαν τα γεγονότα και σε κάποιο βαθμό επηρέασαν την κυβερνητική ατζέντα, αν και προσωπικά δεν καταννοώ για ποιο λόγο δεν είναι πρόθυμη η ηγεσία του κλάδου να γίνει επιτέλους ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους. Καπιταλισμός λέγεται παιδιά αλλά, σας καταλαβαίνω συντεχνία έχετε και εσείς και φοβάστε μην κλείσει το μαγαζάκι.

Από την άλλη μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση έχουν εξελιχθεί τα ισοδύναμα μέτρα που αναζητά για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση,καθώς όπως ανέφερα και πιο πάνω οι δανειστές δεν αποδέχονται τον κλιμακωτό ΦΠΑ, και καθημερινά πέφτουν ‘’βροχή’’ οι προτάσεις στο τραπέζι με σκοπό να εξευρεθούν τα 250-300 εκατομμύρια που απαιτούνται για την μη εφαρμογή του μέτρου αυτού.

Όπως, τόνισα και στην χθεσινή μου παρουσία στο Κεντρικό Δελτίο του Rodopi Channel, οι φορολογικές παρεμβάσεις αναμένονται κυρίως στα εξής:
1) Ηλεκτρονικός Τζόγος
2) Εταιρίες εκμετάλευσης και διαχείρισης αυτοκινητόδρομων
3) Εταιρίες που κατέχουν ακίνητη περιουσία στο εξωτερικό
4) Αύξηση στα Τέλη Κυκλοφορίας

Τα τελευταία σενάρια για τα τέλη είναι:
1) Αύξηση 20% στα τέλη των καινούργιων Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού
2) Μείωση 5% στα τέλη για τα μικρά παλαιά Ι.Χ
3) Διατήρηση των ίδιων τελών στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού
4) Επιβάρυνση στα Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που έχουν ταξινομηθεί μετά την 1/11/2011.

Στο ΥΠΟΙΚ όμως εξετάζουν και την κατάργηση των μηδενικών τελών που υπολογίζονται με βάση τους ρύπους, για αυτοκίνητα που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Ενα σενάριο θέλει τη μείωση του ορίου των 99 γρ./ CO2 στα 80 γρ./CO2. Σε τέτοια περίπτωση, περίπου 50.000 ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας για το 2016 τα οποία θα ανέρχονται σε περίπου 30-50 ευρώ

Επιπροσθέτως στην ατζέντα των πιθανών ισοδύναμων βρίσκεται πλέον και το μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο, αν και γλίτωσε το καλοκαίρι τη φορολόγηση με 23%, τώρα επανέρχεται το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.Ενώ ως ισοδύναμα απέναντι στον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ακουστεί τα καπνικά είδη και τα ποτά.

Παράλληλα μία ακόμη πιθανή πρόταση ως ισοδύναμο μέτρο για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένας ‘’έκτακτος φόρος στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ’’. Ωστόσο, και εδώ είναι θολό το τοπίο, αφού η κυβέρνηση θέλει η επιβάρυνση να πέσει αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες ΚΤΕΟ και όχι στους ιδιοκτήτες Ι.Χ., χωρίς ωστόσο να μπορεί να διευκρινίσει πώς θα γίνει αυτό.

Υπενθυμίζεται πως στην γωνία περιμένει το Euroworking Group το οποίο υπενθυμίζει όπως έκανε και εχθές πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εάν θα θέλει η Ελλάδα να εκταμιεύσει άμεσα την υποδόση των 2 δις ευρώ την επόμενη εβδομάδα.

Εν κατακλείδι, όλες οι προαναφερόμενες λύσεις το μόνο σίγουρο είναι πως θα βυθίσουν την Ελληνική Οικονομία περισσότερο προς την ύφεση, δίχως να προσφέρουν μια μικρή ανάσα αξιοπρέπειας πράγμα που περίτρανα αναφωνούσε σε κάθε προεκλογική του δήλωση ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το να φορολογώ τα πάντα του Ιδιωτικού Τομέα αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Δημόσιο Τομέα εξαιτίας ιδεοληψίας και στερεοτύπων περασμένων δεκαετιών που ο κόσμος τις έχει πετάξει στο κάδο της πολιτικής Ιστορίας, δεν είναι ‘’Ανάπτυξη’’, αλλά ‘’Οπισθοδρόμηση’’, ή αλλιώς γνήσιος ‘’Κομμουνισμός’’

Λυπηρό….

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε