ΔΝΤ: Οι μετανάστες στηρίζουν ανάπτυξη και παραγωγικότητα

dnt
Διαβάστε επίσης

Σε πρόσφατη μελέτη του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υπερασπίζεται τα οικονομικά οφέλη της μετανάστευσης, παρά τις «προκλήσεις» που καλούνται να ξεπεράσουν οι χώρες φιλοξενίας, σε μια περίοδο που το θέμα των μεταναστευτικών ροών προκαλεί αυξανόμενες εντάσεις, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

«Οι μεταναστεύσεις μπορεί να προκαλούν κοινωνικές εντάσεις και εχθρικές πολιτικές αντιδράσεις στις χώρες φιλοξενίας, όμως η εμπειρία από το παρελθόν υποδεικνύει ότι μπορούν επίσης να παράσχουν ευεργετήματα όσον αφορά την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα και την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού» αναφέρεται σε μια έκθεση του ΔΝΤ.

Εάν το ποσοστό των μεταναστών (στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού μιας χώρας) αυξηθεί κατά μία μονάδα, το κατά κεφαλή ΑΕΠ μπορεί να ενισχυθεί κατά 2% μακροπρόθεσμα, υποστηρίζεται στην έκθεση αυτή που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα.

Το Ταμείο σημειώνει ότι η γρήγορη ενσωμάτωση αυτών των νέων πληθυσμών είναι “κρίσιμης σημασίας” και πρέπει να ενισχυθεί με μέτρα που ενδεχομένως να αποδειχθούν “βραχυπρόθεσμα δαπανηρά” για τη χώρα υποδοχής, για παράδειγμα με την εκμάθηση της γλώσσας ή την επαγγελματική εκπαίδευση των μεταναστών.
Το ΔΝΤ παραδέχεται ότι οι μετανάστες αποτελούν μια “πρόκληση” για τις χώρες φιλοξενίας, κυρίως λόγω των πολιτισμικών διαφορών και του κινδύνου πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος.

Στις ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ, έχει προτείνει να κατασκευαστεί ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση. Το μεταναστευτικό, σημειώνει το ΔΝΤ, έπαιξε ρόλο στη νίκη των υποστηρικτών του Brexit στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε πρόσφατα στη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους οικονομικούς μετανάστες, αποτελούν μια “επιπρόσθετη πρόκληση”, λόγω της αβεβαιότητας γύρω από την κατάστασή τους και του γεγονότος ότι τους απαγορεύεται να εργαστούν μέχρι να τους χορηγηθεί άσυλο.

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην παραπάνω μελέτη αναφέρει πως οι μετανάστες βοηθούν την οικονομία καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγικότητα και στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Βέβαια δεν λαμβάνει υπόψη του τον παράγοντα της αλλοίωσης της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή όσο περισσότεροι μετανάστες εσωτερικεύονται από την κοινωνία, τόσο θα αλλοιώνεται σταδιακά η εθνική ταυτότητα, καθώς και οι ίδιοι θα διαδίδουν τα στοιχεία της δικής τους εθνικής κουλτούρας.

Γενικά οι μετανάστες φυσικά και μπορούν να αφομοιωθούν, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με ειδικά μέτρα από την πολιτεία που θα μετριάζουν το ενδεχόμενο της απώλειας όλων εκείνων των στοιχείων που αποτελούν μέρος της εθνικής ταυτότητα του κάθε Έλληνα πολίτη.

Παλαιότερα άρθρα:

6 απαντήσεις στο “ΔΝΤ: Οι μετανάστες στηρίζουν ανάπτυξη και παραγωγικότητα”

  1. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Kudos!

Σχολιάστε