Η «απόβαση» της Exxon Mobil στην Ελλάδα

petrelaio
Διαβάστε επίσης

Νέα σελίδα στο βιβλίο της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου ετοιμάζεται να γράψει η Ελλάδα, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil θα είναι πλέον ο τέταρτος και μεγαλύτερος διεθνής παίκτης -μετά τη γαλλική TOTAL, την ισπανική Repsol (operator με την Energean Oil) και την ιταλική Edison- που μπαίνει στο παιχνίδι της έρευνας για την ανακάλυψη κοιτασμάτων στην Ελλάδα.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ο κολοσσός Exxon Mobil, ο οποίος συνδέεται με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον αναμένεται να εισέλθει στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, γεγονός που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργήσει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για την ελληνική οικονομία, την ενίσχυση της θέσης της χώρας στον ενεργειακό χάρτη και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η συμφωνία δεν περιορίζεται μόνο στην παραχώρηση του Ιονίου (οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας) αλλά σε νέες περιοχές, με επίκεντρο αυτές στα νότια της Κρήτης που πρόκειται να προκηρυχθούν από την ΕΔΕΥ, καθώς και τις περιοχές στον Πατραϊκό Κόλπο τον Κυπαρισσιακό Κόλπο (Κατάκολο), στις χερσαίες περιοχές της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και στην περιοχή Αρτας-Πρέβεζας.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Κρήτη

Πρώτη στη «λίστα» του ενδιαφέροντος της ExxonMobil φαίνεται να είναι η περιοχή της Κρήτης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 2014 εξαγόρασε τα σεισμικά δεδομένα από τη νορβηγική PGS. Με το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά και άλλων μεγάλων πολυεθνικών, συνδέεται και η συμφωνία της ΕΔΕΥ με την PGS για νέες συμπληρωματικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, με στόχο να εμπλουτιστούν τα προ πενταετίας σεισμικά δεδομένα.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.

Η Exxon Mobil αλλάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Γενικά, οι επενδύσεις ξένων κολοσσών στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν εξισορροπητικό παράγοντα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τη θέση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη.

Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό χώρο δεν αποτελεί μόνο θέμα ενεργειακής πολιτικής αλλά και θέμα εξωτερικής πολιτικής και ίσως έναν «άσσο» στο μανίκι της ελληνικής πλευράς για να καταφέρει να στείλει ένα μήνυμα προς πολλαπλούς αποδέκτες, θετικά ή μη θετικά διακείμενους στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος στη Νοτιανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο και η χώρα να αναδειχθεί σε έναν σημαντικό παίχτη στην ενεργειακή σκακιέρα.

Το επόμενο βήμα είναι να γίνει προσπάθεια να «ξεμπλοκάρουν» και τα θέματα της οριοθέτησης της ελληνικής ΑΟΖ και να δρομολογηθούν εξελίξεις και για τη Λεκάνη του Ηροδότου, που κείται στο κρίσιμο τρίγωνο ανάμεσα στην Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία είναι το κλειδί στα θέματα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, γιατί εκεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε