Η βιωματική μου αλήθεια για τα capital controls

00000170
Διαβάστε επίσης

(Κατα)γράφει η Ευρώπη Κοσμίδη
Πολιτικός Μηχανικός

Δυστυχώς για τη χώρα μας, τόσο η έκρυθμη κατάσταση στο διεθνές περιβάλλον όσο και οι εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να κερδίζει χρόνο εις βάρος όσων των πίστεψαν και τον εξέλεξαν πρωθυπουργό.

Αποκορύφωμα του ανεξέλεγκτου θράσους της Δεύτερης Φοράς Αριστερά, τα συγχαρητήρια που έδωσε στην κυβέρνηση -δηλαδή στον εαυτό του- ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς -όπως υποστήριξε- μείωσε τις συνέπειες των capital controls. Πόσο είναι όμως άξια συγχαρητηρίων η σύμπραξη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛλήνων;

Οι συνέπειες που προκλήθηκαν στην αγορά από την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση του κεφαλαίου είναι πολλές και σοβαρές και έχουν δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα της κατηγορίας στην οποία ανήκουν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επίσημη ανάλυση της Eurobank σχετικά με το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης του 2015, η πρόβλεψη για την ύφεση αναμένεται να κυμανθεί στο -1%.

Οι πωλήσεις στο βιομηχανικό κλάδο της ενέργειας παρουσιάζουν την υψηλότερη αρνητική μεταβολή, -36,26%, και ακολουθεί ο κλάδος των κεφαλαιουχικών αγαθών, -24,88%, και των ενδιάμεσων αγαθών, -1,05%.

Το ισοζύγιο υπηρεσιών, παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, υποχώρησε -239,4 εκατ ευρώ κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του πλεονάσματος του ισοζυγίου μεταφορών.

Την ίδια στιγμή, επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναφέρουν μείωση πωλήσεων λόγω των capital controls, ενώ περίπου ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι οι περιορισμοί στις διεθνείς πληρωμές επηρέασαν ουσιαστικά τη λειτουργία της επιχείρησής του.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις είναι κυρίως η απαίτηση των προμηθευτών για πληρωμές τοις μετρητοίς, προβλήματα στις εισαγωγές λόγω διαδικασίας εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές, καθώς και οι καθυστερήσεις στην είσπραξη απαιτήσεων. Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις επέλεξε τις πωλήσεις μόνο έναντι μετρητών ως μέτρο αντιμετώπισης της ασφυκτικής κατάστασης που δημιουργήθηκε από τα capital controls.

Οι τραπεζικοί περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο τη λειτουργία των επιχειρήσεων που ανήκουν στους κλάδους εμπορίου, βιομηχανίας και κατασκευών, ενώ εκείνος των υπηρεσιών φαίνεται να δέχτηκε λιγότερο δυσμενείς επιπτώσεις.

Ειδικότερα, στον χώρο των κατασκευών που γνωρίζω καλύτερα λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή κατέγραψε συνεχή μείωση στον αριθμό οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία και συγκριτικά με το 2014.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο από τον Αύγουστο 2014 έως το Ιούλιο 2015, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, μείωση κατά 5,0% στην επιφάνεια και κατά 2,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Αυγούστου 2013 – Ιουλίου 2014.

Δεν βρίσκω, λοιπόν, λόγους, συγχαρητηρίων στην κυβέρνηση, μετά και την παραπάνω παρουσίαση των αδιάψευστων αριθμών. Ο κ. Τσακαλώτος προφανώς χαίρεται, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα. Και πάλι, όμως, πώς μπορεί να επιχαίρει ένας υπουργός όταν όλοι οι υπόλοιποι εξ αιτίας υποφέρουν;

Παλαιότερα άρθρα:

13 απαντήσεις στο “Η βιωματική μου αλήθεια για τα capital controls”

  1. Sense oneself, It’s always likely to without doubt examine Language accordingly! inches In the long run My partner and i arranged my personal mothers view as well as started to take a look at ways Language when i may be plenty of.

  2. I’m happy I found this website! From time to time, students want to cognitive the keys of productive literary essays composing. Your first-class know-how about this good post can become a proper basis for such people. cheers!

  3. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always exciting to read through articles from other writers and practice something from their web sites.

Σχολιάστε